Johanna Ho

Iz Hongkonga u svet
Johanna Ho

Njene uzbudljive i jednako snažne kreacije donele su joj međunarodnu slavu: Modna dizajnerka Johanna Ho.

Kao kreatorka, uvek je smatrala da je njena obaveza da stvori divne stvari zbog kojih će se ljudi osećati dobro. U međuvremenu, ova dizajnerka iz Hong Konga je poželela da učini još više i da svojom modom dovede do stvaranja svesti o održivom i društveno odgovornom ponašanju.

Kreacije koje pravi Johanna Ho su uvek nalik na izlete u svet suprotnosti. Delikatne tkanine od organdina, slojevi „tulle“, volani i nabori kombinovani sa grubim predivom i jakim oblicima; fina francuska čipka i rukom crtani detalji pojavljuju se na debeloj vuni - bezbrižni i ozbiljni, hladni i romantični, moderni i retro, ekstremni i klasični u isto vreme. Fuzija suprotnih elemenata nastavlja se i u bojama kreacija: Delikatne prirodne nijanse, pastelne boje, plava, crna i svetloneonska pojavljuju se jedna uz drugu na modnoj pisti - kao što je viđeno na predstavljanju kolekcije jesen/zima 2012. godine - bez ugrožavanja celokupne harmonije. To je mešavina delikatnih i snažnih elemenata koji daju njenim kreacijama veoma poseban karakter i oduševljavaju međunarodnu modnu zajednicu.

Ova kreatorka iz Hong Konga stekla je neophodne veštine i znanja tokom diplomskih i master studija u poznatom Koledžu za umetnost i dizajn Central Saint Martins u Londonu. Njena diplomska kolekcija iz 1997. godine dobila je visoke ocene od Iain R. Webb-a, poznatog modnog urednika časopisa „London Times“ u to vreme, koji je hvalio mladu Ho kao jednu od najperspektivnijih talenata godine.
S tolikim vetrom u jedrima, ubrzo je stvorila svoju sopstvenu robnu marku „Johanna Ho“. Njena prva prêt-à-porter kolekcija za žene prikazana tokom londonske nedelje mode bila je potpuni uspeh. I nedugo zatim, kreacije sa ove revije mogle su da se vide u Barneys New York, američkoj luksuznoj robnoj kući koja je nabavila ovu kolekciju. Naredne kolekcije prodate su u oko 30 vodećih međunarodnih modnih kuća i robnih kuća širom sveta, uključujući Via Bus Stop u Japanu, Myer u Australiji, Browns & Harrods u Londonu i Lane Crawford u Hong Kongu. Ekskluzivne kolekcije zatim su usledile za Barneys New York u Japanu i poznatu tokijsku šoping četvrt Ginza. Bile su to burne i zahuktale godine za ovu malu dizajnerku.

Sa drugom bebom na putu, odlučila je da uspori - i da joj, za promenu, život bude više od rada. Ovaj odmor će joj pomoći da razmisli u kom pravcu želi da ide njena robna marka. I još nešto se takođe promenilo: To što je postala majka i ljubav prema deci stvorilo je novu potrebu. Želju da prenese nešto na sledeće generacije, da postupa na ekološki i društveno odgovoran način i da probudi sličnu svest kod svojih mušterija. Od tada je jedan od njenih najvažnijih ciljeva da postepeno učini svoju kolekciju „zelenijom“ - bilo u smislu sirovina koje koristi ili u pogledu samog proizvodnog procesa.
Namera koja je bliska i draga i srcu kompanije Miele. Iz tog razloga, ova globalna porodična kompanija podržala je „Forever Redressed Exhibition“ u elitnom odeljenju prodavnice Harvey Nichols u Hong Kongu u leto 2011. godine. Kao jedna od najistaknutijih kineskih dizajnera, Johanna Ho dizajnira kreacije koje su u celosti napravljene od reciklirane već nošene odeće. Ova dva modna stručnjaka nastavila su saradnju i u 2012. godini. Pod nazivom „The Secret of Beauty“, Ho je kreirala šal u ograničenom broju od 300 komanda za Miele - koji se, naravno, može prati u Miele uređajima.

Ova dopadljiva dizajnerka iz Hong Konga dokazala je 2010. godine da se oseća ugodno i pod svetlima reflektora, a ne samo iza scene. Kao član žirija „Fashion World Talent Awards“, kineskog izdanja američkog modnog takmičenja „Project Runway“ sa Heidi Klum, ona je osvojila srca gledalaca i kandidata. Ne samo ona sama, nego se i druge azijske zvezde i umetnici kao što je Faye Wong ili Miriam Yeung oslanjaju na njene kreacije u važnim prilikama. A ako ikad budete putovali u Kinu, imaćete priliku da kupite odevni predmet ove kreatorke u njenom rodnom mestu - prva Johanna Ho prodavnica otvorena je u maju 2012. godine u Woodhouse Tsim Sha Tsui u Hong Kongu.

Johanna Ho redovno postavlja fotografije svojih kreacija, najnovijih nabavki i inspiracija, svoja putovanja i događaje na svoj lični blog:
https://www.johannaho.com/blogs/blogs

www.johannaho.com

Tekst: Kim Leclaire