Zaštita podataka

Politika privatnosti

POLITIKA PRIVATNOSTI

 

Dobro došli,

 

Nalazite se u delu naše stranice koja je posvećena zaštiti podataka o ličnosti. Mi cenimo Vašu privatnost i vodimo računa o bezbednosti Vaših podataka o ličnosti, pa želimo da Vas ovim informišemo o prikupljanju, upotrebi, prirodi i obimu obrade Vaših ličnih podataka od strane Miele d.o.o. Beograd, ul. Balkanska 2, MB: 20494034, koja se nalazi u položaju rukovaoca Vaših podatka o ličnosti.

 

Tokom korišćenja naše internet stranice može da se desi da nam poverite neke od svojih ličnih podataka na obradu ili čuvanje. U daljem tekstu se nalaze informacije o svim podacima koje prikupljamo o Vama, prilikom različitih vidova saradnje, posebno podaci koje prikupljamo kada pristupite našoj internet stranici www.miele.rs i www.shop.miele.rs i kada odlučite da kupujete online naše proizvode.

Podaci o ličnosti su svi podaci koji se neposredno ili posredno odnose ili mogu da se odnose na Vas kao fizičko lice. Kao zakonski osnov koji uređuje zaštitu podataka i uslove za obradu Vaših ličnih podataka primenjujemo Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018), u daljem tekstu ,,Zakon”).

 

 1. Po kom osnovu i na koji način prikupljamo Vaše lične podatke?

Sve informacije koje prikupljamo dobijamo direktno od Vas, kada naručite određene proizvode ili usluge, popunite određeni formular ili kada prikupimo podatke putem bezbednosnih kamera u našim maloprodajnim objektima.

Sve Vaše lične informacije tretiraju se kao strogo poverljive, a Miele i naši pouzdani partneri ih čuvaju na adekvatan način.

U skladu sa važećom normativom, koja reguliše zaštitu ličnih podataka, mi možemo da obrađujemo Vaše lične podatke po sledećim pravnim osnovima:

 • kada nam je obrada Vaših ličnih podataka potrebna za zaključenje i ispunjenje ugovora kome pristupate;
 • kada nam je obrada Vaših ličnih potrebna za ispunjenje određenih zakonskih obaveza (ovde spadaju naročito podaci koje čuvamo zbog poreskih obaveza);
 • kada za obradu Vaših podataka imamo legitiman interes, osim ukoliko su nad tim interesima pretežniji Vaši interesi ili osnovna prava i slobode;
 • kada ste nam za obradu Vaših ličnih podataka dali saglasnost za određenu svrhu obrade, pri čemu u svakom trenutku imate pravo da datu saglasnost povučete;

Obavezno je dostavljanje samo onih ličnih podataka koje prikupljamo za ispunjenje određenih zakonskih obaveza.

Dostavljanje ličnih podataka po svim ostalim pravnim osnovima je dobrovoljno, ali napominjemo da ukoliko nam uskratite ove podatke, u određenim situacijama možda nećemo biti u mogućnosti da Vam pružimo određene usluge (kao što je na primer dostava proizvoda na kućnu adresu ili slanje newsletter-a preko e-mail adrese).

Napominjemo da se svi navedeni pravni osnovi primenjuju u zavisnosti od svrhe za koju prikupljamo Vaše podatake, a o čemu ćemo Vas obavestiti u svakom konkretnom slučaju.

 

 1. Podaci koji se prikupljaju od Vas

 

Miele prikuplja nekoliko kategorija ličnih podataka, a u zavisnosti od konkretnog zahteva korisnika/kupaca.

 

2.1. Kupovina u Miele prodavnici/ naručivanje putem sajta

Kada obavite kupovinu u Miele prodavnici ili putem web sajta, od Vas se može zahtevati da ostavite određene podatke o ličnosti koji su neophodni za zaključenje ugovora o prodaji na daljinu, kreiranje porudžbine ili radi ispunjenja obaveza iz ugovora o prodaji – realizaciji isporuke, naplate i prijema robe.

U slučaju kupovine u Miele prodavnicama za isporuku robe na kućnu adresu potrebni su nam sledeći podaci:

- ime i prezime;

- broj telefona;

- adresa (grad, ulica i broj, poštanski broj, broj stana i sprat)

Kada koristite naše usluge kupovine online putem web sajta, pored navedenih podataka dodatno nam je potreban i podatak o Vašoj e-mail adresi, kako bismo potvrdili kupovinu i poslali Vam porudžbenicu.

Ukoliko vršite online plaćanje kako bismo osigurali sigurnu kupovinu prikupljamo i podatke o izvršenoj transakciji.

Podatke prikupljene na ovaj način koristimo isključivo radi zaključenja i izvršenja ugovora o prodaji na daljinu, što obuhvata upravljanje i praćenje porudžbina, komunikaciju sa Vama, kao i postupanje u slučaju reklamacije ili prigovora.

Kako bismo se postarali da proizvodi koje kupite od nas budu dostavljeni na tačnu adresu, Vaše podatke delimo sa našim eksternim partnerima: CityExpressom i Dexpress (brza pošta), autoprevozničkom radnjom PR Dejan Mladenović, SMARTWEB (webshop kreator), a u cilju pružanja odgovarajućih usluga (npr. Vaše ime, adresa isporuke, kontakt telefon).

       2.2. Reklamacija proizvoda

Miele doo Beograd je dužan po osnovu Zakona o zaštiti potrošača da kupcima obezbedi mogućnost ulaganja reklamacija na kupljene proizvode.

U tom slučaju, prilikom ulaganja reklamacije od Vas kao kupca možemo da uzmemo podatke o imenu i prezimenu, broju telefona, e-mail adresi, kućnu adresu, ukoliko je potrebno slanje robe ili izlazak na teren.

Podatke prikupljenje na ovaj način koristimo isključivo radi rešavanja i odgovaranja na Vaše reklamacije.

     2.3. Korespodencija sa Miele doo Beograd

U zavisnosti od načina na koji ste stupili u kontakt sa nama, kao i vrste upita, možemo da prikupljamo Vaše podatke o imenu, prezimenu, broju telefona, adresi e-pošte, kao i ostale informacije koje ste razmenili sa nama, a koje su u vezi sa Vašim upitom.

 

U zavisnosti od načina na koji ste stupili u kontakt sa nama, kao i vrste upita možemo da prikupljamo Vaše podatke o imenu, prezimenu, broju telefona, adresi e-pošte, kao i ostale informacije koje ste razmenili sa nama, a koje su u vezi sa Vašim upitom.

 

Možete da nas kontaktirate i kada želite da obavite kupovinu putem telefona. U tom slučaju obrađujemo Vaše podatke, kako je to navedeno u odeljku 2.1. ove Politike Privatnosti.

           2.4. Profilisanje

U slučajevima kada šaljemo ili prikazujemo obaveštenja ili sadržaj koji su personalizovanog karaktera, možemo koristiti pojedine postupke koji su označeni kao „profilisanje” (što podrazumeva bilo kakav oblik automatizovanog procesa obrade ličnih podataka koji se sastoji iz korišćenja prikupljenih podataka o ličnosti kako bismo procenili određene lične aspekte koji su u vezi sa fizičkim licem, konkretno, da bismo analizirali ili predvideli aspekte koji se tiču ličnih afiniteta konkretnog fizičkog lica, njegovog interesovanja, ekonomskog položaja, ponašanja, lokacije, pouzdanosti ili kretanja).

Na osnovu svoje analize, šaljemo ili prikazujemo obaveštenja i/ili sadržaj koji je skrojen tačno prema Vašim interesovanjima/potrebama.

Ove podatke obrađujemo isključivo na osnovu Vaše saglasnosti.

         2.6. Poseta internet stranice

Miele doo Beograd obrađuje Vaše podatke prilikom posete ove internet stranice. Tom prilikom se razmenjuju različiti podaci između Vašeg uređaja i našeg servera, pri čemu može da se radi o podacima o ličnosti. Podaci prikupljeni na taj način se, između ostalog, koriste za optimizaciju naše internet stranice ili u svrhu prikazivanja reklama u pretraživaču Vašeg uređaja.

Prilikom posete naše internet stranice, pretraživač koji koristite na Vašem uređaju će automatski i bez Vaše aktivnosti poslati na server naše internet stranice:

- IP adresu uređaja sa kog je poslat upit i koji ima pristup internetu,

- datum i vreme pristupa,

- ime i URL preuzete datoteke,

- internet stranicu/aplikaciju sa koje se pristupa (referrer URL),

- pretraživač koji koristite i, ako je potrebno, operativni sistem računara koji podržava internet, kao i ime Vašeg provajdera.

Navedene podatke server privremeno čuva u takozvanoj log datoteci u svrhe:

- obezbeđivanja uspostavljanja nesmetane veze,

- obezbeđivanja komfornog korišćenja naše internet stranice/aplikacije,

- procene bezbednosti i stabilnosti sistema.

Ukoliko ste u Vašem pretraživaču, u operativnom sistemu ili u drugim podešavanjima Vašeg uređaja prihvatili tzv. geolokaciju, odnosno dali svoj pristanak, ovu funkciju koristimo kako bismo Vam ponudili individualne usluge na osnovu Vaše trenutne lokacije (na primer, lokaciju najbliže prodavnice). Podatke o lokaciji obrađujemo isključivo u navedenu svrhu.

Pravni osnov za obradu IP adrese je legitimni interes, koji proizlazi iz gore navede svrhe obrade podataka, budući da je to tehnički uslov za funkcionisanje sajta. Ove podatke ne prenosimo trećim licima. Podaci se čuvaju privremeno i to za vreme posete stranici, a zatim se automatski brišu. Nakon što napustite našu internet stranicu, podaci o geolokaciji se brišu.

     2.7. Korišćenje kolačića

Na našoj internet stranici koristimo takozvane kolačiće „cookies“, to su datoteke koje se prilikom posete naše internet stranice čuvaju na Vašem uređaju. Kolačići ne sadrže viruse ili druge zlonamerne softvere, već se u njima čuvaju informacije koje se dobijaju u vezi sa uređajem koji koristite. Međutim, to ne znači da smo upoznati sa Vašim identitetom. Korišćenje kolačića služi da Vam poseta internet stranici bude prijatnija. Mi koristimo takozvane kolačiće sesije kako bismo prepoznali da ste određene delove naše stranice već posetili ili da ste već prijavljeni na svom korisničkom nalogu. Oni se automatski brišu nakon što napustite našu internet stranicu. Pored toga, koristimo i privremene kolačiće koji se određeno vreme skladište na Vašem uređaju. Kada ponovo posetite našu internet stranicu, automatski se prepoznaje da ste već bili na stranici i koja podešavanja ste postavili, tako da ove radnje nećete morati da ponovite.

S druge strane, kolačiće koristimo kako bismo statistički evidentirali korišćenje naše internet stranice, i to u cilju optimizacije ponude i prikaza informacija koje su prilagođene Vašim interesovanjima. Ovi kolačići nam omogućavaju da Vas automatski prepoznamo kada ponovo posetite našu internet stranicu. Ovi kolačići se automatski brišu nakon 2 godina, s tim da ih Vi uvek možete obrisati ručno na Vašem računaru.

Većina pretraživača automatski prihvata kolačiće. Međutim, možete da podesite Vaš pretraživač tako da se na Vašem računaru ne čuvaju kolačići ili da se uvek pojavljuje poruka pre nego što se kreira novi kolačić. Ipak, potpuno onemogućavanje kolačića može da znači da ne možete da koristite sve funkcije naše internet stranice.

 

       2.8. Google analitika

Za potrebe unapređenja naših internet stranica, koristimo takozvani Google Analytics - uslugu za veb analitiku koju pruža Google Inc. S tim u vezi kreiraju se pseudonimizovani korisnički profili i koriste se kolačići. Kolačići generišu sledeće informacije o Vašem korišćenju ove internet stranice:

- tip/verzija pretraživača,

- operativni sistem koji se koristi,

- referrer URL (prethodno posećena stranica),

- hostname računara sa kog se pristupa (IP adresa),

- vreme upita servera

Podaci se koriste za evaluaciju korišćenja naše internet stranice, za sastavljanje izveštaja o aktivnostima na stranici i za pružanje drugih usluga vezanih za korišćenje stranica i korišćenje interneta. Podaci se obrađuju u svrhu istraživanja tržišta i prilagođavanja ovih internet stranica. IP adrese su anonimizovane, tako da nije moguće utvrditi identitet (takozvani IP maskiranje). Ni pod kojim uslovima Vaša IP adresa neće biti povezana sa drugim podacima Google-a

Više informacija o zaštiti podataka u vezi sa Google Analytics potražite na internet stranici Google Analytics

2.9. Qualtrics

Na svom veb-sajtu koristimo usluge Qualtrics LLC, 333 W. River Park Drive, Provo UT 84604, SAD za anketiranje klijenata, ankete o proizvodima i brendu sa ciljem da redovno unapređujemo proizvode i usluge. Kada učestvujete u anketi, obrađuju se samo podaci iz evidencije (datum i oznaka vremena/informacije o pregledaču i podešavanja pregledača/informacije o vašem uređaju/podaci o upotrebi). Vi odlučujete da li želite da učestvujete u anketi. Ako ne želite da učestvujete, možete samo da zatvorite iskačući prozor ankete pomoću „X“-dugmeta u gornjem desnom uglu iskačućeg prozora ankete. Pravni osnov za obradu podataka jeste davanje saglasnosti, u skladu sa Čl. 6 I lit. a) uredbe GDPR. Možete da opozovete svoju saglasnost u bilo kom trenutku koja će potom važiti za dalje korišćenje veb-sajta.

U kontekstu primene usluga Qualtrics, takođe koristimo Qualtrics kolačiće, prvenstveno za lakše praćenje sesija anketi ili za održavanje sesija anketi. Više informacija o našem korišćenju Qualtrics kolačića možete pronaći u našem obaveštenju o kolačićima. Za više informacija o Qualtrics LLC i načinu na koji Qualtrics koristi podatke o ličnosti posetite https://www.qualtrics.com/privacy-statement/https://www.qualtrics.com/privacy-statement/.

3. Ko ima pristup Vašim podacima?

Nama je od izuzetne važnosti zaštita Vaših podataka o ličnosti, upravo zbog toga vodimo računa da Vaši podaci o ličnosti ne budu ustupljeni neovlašćenim licima. Unutar našeg društva, pristup podacima, koje ste nam stavili na raspolaganje, imaju samo oni sektori, odnosno oni zaposleni kojima su isti neophodni za ispunjenje svrhe za koju su podaci o ličnosti prikupljeni, a kojima je u opisu posla obrada podataka o ličnosti.

Pored naših zaposlenih, u cilju pružanja određenih usluga, Vaše podatke možemo da ustupimo trećim licima – našim partnerima koji pružaju usluge u ime Miele doo Beograd (npr. CityExpresom (brza pošta), autoprevoznička radnja PR Dejan Mladenović, SMARTWEB (webshop kreator), angažovanje pravnih i/ili finanasijskih eksperata, i slično).

U svim ovim slučajevima naš odnos sa eksternim parterima i način zaštite i postupanja sa Vašim podacima o ličnosti obezbedili smo ugovorima u skladu sa Zakonom.

4. Koliko dugo se čuvaju Vaši podaci?

Lične podatke čuvamo onoliko koliko je to neophodno za ispunjenje gore navedenih svrha. Pri tome, vodimo računa o zakonskim obavezama čuvanja podataka o ličnosti.

 

Kada je osnov prikupljanja podataka zaključenje i izvršenje ugovora, podatke o realizovanim kupovinama i kupcima čuvamo koliko je to predviđeno poreskim propisima i propisima koji regulišu ugovor o prodaji (npr. podaci o uloženim reklamacijama se čuvaju koliko je to propisano Zakonom o zaštiti potrošača).

Nakon isteka predviđenih rokova, odnosno nakon povlačenja saglasnosti, ukoliko se podaci obrađuju po tom osnovu, svi podaci o kupcima će biti depersonalizovani odnosno obrisani ili uništeni.

Napominjemo, da kada su u pitanju podaci o kupovini, svaki kupac može sam da odradi depersonalizaciju podataka i pre isteka propisanih rokova. Depersonalizacija se vrši preko linka koji se kupcu dostavlja putem generičkog mail-a prilikom uspešnog kreiranja porudžbenice gde postoji opcija uvida u profil, menjanja podataka kao i brisanja profila.

5. Podaci o maloletnim licima

Miele doo Beograd ne obrađuje podatke o ličnosti maloletne dece ispod 16 godina.

Lica koja su mlađa od 16 godina, ne mogu da vrše kupovinu na našoj internet stranici.

Prihvatanjem ove politike privatnosti smatra se da ste saglasni sa ovom odredbom i da ste stariji od 16 godina.

Odraslima se preporučuje da pravilno nadziru maloletnike pod svojim starateljstvom dok pretražuju po internetu, a naročito kada je omogućeno ostavljanje ličnih podataka.

6. Bezbednost podataka

Kako bi se osigurala zaštita podataka o ličnosti Miele doo Beograd je usvojio čitav niz pravila koja regulišu obradu i zaštitu podataka o ličnosti.

Implementirani su različiti mehanizmi, poput obavezne obuke svih zaposlenih za postupanje poverljivim i ličnim podacima, pristup podacima o ličnosti je dozvoljen samo ovlašćenim licima, a čuvanje se vrši po najsavremenijim metodama IT sektora zaštite. Pored navedenog Miele doo Beograd je imenovao i lice za zaštitu podataka o ličnosti koje pomaže u procesu zaštite i obezbeđivanja bezbednosti ličnih podataka i vodi računa o njihovoj usklađenosti sa Zakonom.

Miele doo Beograd stalno prati i u zavisnosti od potreba unapređuje bezbednosne mere, a sve kako bi sprečio neovlašćeni pristup, gubitak ili unišenje podataka o ličnosti.

7. Vaša prava u odnosu na podatke koji se koriste

U svakom trenutku možete nam se obratiti sa nekim od navedenih zahteva:

 • da Vam omogućimo pristup Vašim ličnim podacima, da odgovorimo za koje svrhe se koriste podaci koji se tiču Vas, kao i da pristupite takvim ličnim podacima, da znate svrhu obrade, kategorije Vaših ličnih podataka koje čuvamo, treće strane ili kategorije trećih strana sa kojima se Vaši lični podaci dele, period tokom kog zadržavamo podatke.
 • da zahtevate ispravku netačnih, pogrešno unetih i/ili zastarelih podataka;
 • da zatražite brisanje Vaših ličnih podataka ukoliko se obrada zasniva na Vašem pristanku, legitimnom interesu ili ukoliko podaci o ličnosti više nisu neophodni za ostvarivanje svrhe zbog koje su prikupljeni;
 • da zahtevate ograničenje obrade Vaših podataka, ukoliko osporavate tačnost podataka o ličnosti u roku koji omogućava rukovaocu proveru tačnosti podatka o ličnosti, ukoliko smatrate da je obrada nezakonita, a ne želite da se podaci obrišu, ako ste istakli prigovor ili ako smatrate da Miele doo Beograd više nisu potrebni Vaši podaci;
 • da podnesete prigovor na način na koji obrađujemo Vaše podatke, čak i u slučajevima kada nije sporno da podatke obrađujemo u skladu sa Zakonom;
 • da uputite pritužbu Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, u skladu sa Zakonom.

Za sva dodatna pitanja i zahteve u vezi sa obradom podataka o ličnosti možete da kontaktirate naše Lice za zaštitu podataka o ličnosti, Nikolu Pavlovića, putem e-mail adrese: nikola.pavlovic@miele.com.

8. Izmene Politike privatnosti

Politika privatnosti može biti izmenjena ili dopunjena, u zavisnosti od potreba i promene procesa poslovanja u Miele doo Beograd, promene zakonskih okvira ili na zahtev nadležnog organa.

Preporučuje se da korisnici redovno prate izmene i dopune Politike privatnosti, na našem sajtu.

9. Ostale napomene

Napominjemo da ni u kom slučaju ne prikupljamo posebne kategorije podataka, kao što su podaci koji se odnose na Vaše rasno ili etničko poreklo, političko mišljenje, versko ili filozofsko uverenje ili članstvo u sindikatu, kao ni obradu genetskih podataka, biometrijskih podataka, podataka u vezi zdravstvenog stanja, seksualnog života ili seksualne orijentacije.

 

U slučaju da naš sajt sadrži linkove ka drugim internet stranicama, molimo Vas da se adekvatno upoznate sa politikama privatnosti koje se nalaze na tim internet stranicama i načinom na koji ta lica obrađuju podatke o Vama. Imajte u vidu da Miele doo Beograd nema nikakvu kontrolu nad sadržajem drugih internet stranica, te zbog toga ne možemo biti odgovorni za zaštitu Vaše privatnosti kada posećujete druge sajtove.

 

Vaše podatke prikupljamo na osnovu Vaše saglasnosti sa opštim uslovima uslovima korišćenja i on-line kupovine, pa ukoliko se u bilo kom trenutku predomislite i ne želite više da prikupljamo Vaše podatke, Vaše podatke odmah po dobijanju takvog zahteva brišemo. Ukoliko želite da nam uputite zahtev za brisanje podataka, molimo Vas da to učinite slanjem Zahteva za brisanjem podataka na sledeću mejl adresu info@miele.rs.

 

 

Zahvaljujemo se na Vašoj pažnji!

 

Zaštita podataka

Na osnovu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti („Službeni glasnik RS”, broj 87/2018) i čl. 198. Zakona o privrednim društvima, MIELE d.o.o. Beograd, ul. Balkanska 2, MB: 20494034 (u daljem tekstu: Društvo) dana 12.08.2019.godine, donosi sledeći

 

PRAVILNIK O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI

 

 

 1. SVRHA I CILJ PRAVILNIKA

 

Pravilnik o zaštiti podataka o ličnosti (u daljem tekstu: Pravilnik) je krovni dokument koji reguliše zaštitu podataka o ličnosti zaposlenih, saradnika, konsultanata, klijenata, kupaca, i svih drugih fizičkih lica angažovanih od strane Društva, ili upoznatih tokom poslovne saradnje, kao i drugih lica čije podatke Društvo obrađuje (kupaca, klijenata, itd.), a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti Republike Srbije, Opštom uredbom o zaštiti podataka Evropske unije, i drugim relevantnim pravnim izvorima u oblasti zaštite podataka o ličnosti.

Cilj je da se obezbedi pravna sigurnost i transparentnost u pogledu obrade podataka o ličnosti zaposlenih, kupaca i svih drugih lica čija se podaci obrađuju, kao i da se utvrdi pravni osnov, svrha obrade, vrste podataka koje se obrađuju, prava fizičkih lica u pogledu obrade podataka o ličnosti, mere zaštite podataka, itd.

Pravilnik uspostavlja i obaveze zaposlenih u pogledu zaštite podataka o ličnosti fizičkih lica. Pravilnik se primenjuje i na saradnike, konsultante, klijente, kupce i druga lica angažovana od strane Društva. Pojam „zaposleni”, stoga, obuhvata i lica angažovana na osnovu ugovora o delu, autorskih ugovora, ugovora o pružanju konsultantskih usluga, i slično.

 

 1. POJMOVI I SKRAĆENICE

 

· Uredba (EU) 2016/679 Evropskog parlamenta i saveta od 27. aprila 2016. o zaštiti fizičkih lica u pogledu obrade ličnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka i ukidanju Direktive 95/46 / EC (u daljem tekstu: „Uredba”, „GDPR”);

· Zakon o zaštiti podataka o ličnosti („Službeni glasnik RS”, broj 97/2008, 104/2009 - drugi zakon, 68/2012 - odluka Ustavnog suda i 107/2012), kao i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti („Službeni glasnik RS”, broj 87/2018, u daljem tekstu: „Zakon o zaštiti podataka”, „ZZPL”);

· Zakon o radu Republike Srbije („Službeni glasnik RS”, 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka Ustavnog suda, 113/2017 i 95/2018 – autentično tumačenje) (u daljem tekstu: „ZoR”);

· Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije (u daljem tekstu: „Poverenik”);

· Podatak o ličnosti je svaki podatak koji se odnosi na fizičko lice čiji je identitet određen ili odrediv, neposredno ili posredno, posebno na osnovu oznake identiteta, kao što je ime i identifikacioni broj, podataka o lokaciji, identifikatora u elektronskim komunikacionim mrežama ili jednog, odnosno više obeležja njegovog fizičkog, fiziološkog, genetskog, mentalnog, ekonomskog, kulturnog i društvenog identiteta;

· Posebne vrste podataka o ličnosti su podaci kojim se otkriva rasno ili etničko poreklo, političko mišljenje, versko ili filozofsko uverenje ili članstvo u sindikatu, genetski podataci, biometrijski podaci, podaci o zdravstvenom stanju, seksualnom životu ili seksualnoj orijentaciji fizičkog lica;

· Obrada podataka o ličnosti je svaka radnja ili skup radnji koje se vrše automatizovano ili neautomatizovano sa podacima o ličnosti ili njihovim skupovima, kao što su prikupljanje, beleženje, razvrstavanje, grupisanje, odnosno strukturisanje, pohranjivanje, upodobljavanje ili menjanje, otkrivanje, uvid, upotreba, otkrivanje prenosom, odnosno dostavljanjem, umnožavanje, širenje ili na drugi način činjenje dostupnim, upoređivanje, ograničavanje, brisanje ili uništavanje (u daljem tekstu: obrada);

· Rukovalac je fizičko ili pravno lice, odnosno organ vlasti koji samostalno ili zajedno sa drugima određuje svrhu i način obrade;

· Obrađivač je fizičko ili pravno lice, odnosno organ vlasti, koji obrađuje podatke o ličnosti u ime rukovaoca.

 

3. PODACI O LIČNOSTI KOJE OBRAĐUJU DRUŠTVO

 

3.1. Društvo može obrađivati sledeće podatke o ličnosti zaposlenih:

 · Ime i prezime, adresa, datum i mesto rođenja, pol, bračno stanje, matični broj, broj lične karte, državljanstvo, broj zdravstvenog osiguranja (LBO); Akademske i profesionalne kvalifikacije: stepen obrazovanja, titule, podaci o veštinama, znanju stranih jezika, obukama, istorija zaposlenja, biografija; broj bankovnog računa, podatke o zaradi i dodatnim naknadama, podatke o izvršenju radnih obaveza: pozicija, procena supervizora, poslovna e-mail adresa, IP adresa, pristupna šifra; sledeće kontakt podatke: e-mail, broj telefona, kontakt telefonski brojevi srodnika za hitne slučajeve; kao i sve druge podatke neophodne za izvršenje zakonom propisanih obaveza poslodavca i realizaciju ugovora o radu, odnosno drugog ugovornog odnosa između zaposlenog odnosno radno angažovanog po bilo kom drugom osnovu i Društva.

· Društvo može obrađivati i određene kategorije posebnih vrsta podataka o ličnosti, poput podataka o zdravstvenom stanju, a u skladu sa članom 17. ZZPL. Na primer, Društvo može obrađivati posebne vrste podatke o ličnosti zaposlenih za svrhu izvršenja obaveza ili primene zakonom propisanih ovlašćenja u oblasti rada, socijalnog osiguranja i socijalne zaštite. Društvo ne obrađuje veći broj ili drugu vrstu ličnih podataka od onih koji su potrebni da bi se ispunila navedena svrha. Ukoliko se obrada posebnih vrsta podataka vrši na osnovu saglasnosti lica (na primer, kako bi se prilagodili uslovi obuke zdravstvenom stanju polaznika), ta saglasnost mora biti data u pisanoj formi, bilo putem elektronske saglasnosti, bilo putem pisane saglasnosti koja obuhvata detaljne informacije o vrsti podataka koji se obrađuju, svrsi obrade, načinu korišćenja podataka, roku trajanja tako date saglasnosti, kao i zakonom predviđene mogućnosti opoziva date saglasnosti i ukazivanja na posledice date saglasnosti do momenta davanja opoziva.

· Video zapis sa sigurnosnih kamera koje društvo koristi, ukoliko je takav sistem nadzora uspostavljen.

3.2. Društvo može obrađivati sledeće podatke o ličnosti kupaca/klijenata/bilo kog drugog fizičkog lica sa kojim Društvo dođe u kontakt tokom svog poslovanja:

· Ime i prezime, naziv poslodavca/institucije/organizacije/obrazovne ustanove koju lice predstavlja ili iz koje dolazi, mesec i godinu rođenja, adresu prebivališta ili druge adrese koju kupac za isporuku daje (grad, ulica i broj, poštanski broj, broj stana i sprat), kontakt e-mail adresa, kontakt telefon, broj tekućeg računa i ostalih podataka neophodnih za kupovinu na daljinu i ostvarivanje prava iż tog ugovornog odnosa, kao i drugi podaci neophodni za obavljanje delatnosti Društva.

· Prilikom posete internet stranice, pretraživač koji koriste posetici sajta sa njihovog uređaja će automatski poslati na server internet stranice društva sa sledećim podacima: IP adresa uređaja sa kog je poslat upit i koji ima pristup internetu, datum i vreme pristupa, ime i URL preuzete datoteke, internet stranicu/aplikaciju sa koje se pristupa (referrer URL), pretraživač koji se koristi i, ako je potrebno, operativni sistem računara koji podržava internet, kao i ime provajdera korisnika.

 

· Video zapis sa sigurnosnih kamera koje društvo koristi, ukoliko je takav sistem nadzora uspostavljen.

3.3. Društvo može obrađivati sledeće podatke o ličnosti kandidata za posao:

· Ime i prezime, datum i mesto rođenja; akademske i profesionalne kvalifikacije sadržane u radnoj biografiji i motivacionom pismu: stepen obrazovanja, titule, podaci o veštinama, znanju stranih jezika, obukama, lista prethodnih poslodavaca; komunikacijske podatke kandidata za zaposlenje: e-mail, broj telefona.

· Napomena: prilikom raspisivanja konkursa za zaposlenje Društvo ne utvrđuje formu radne biografije već se kandidatu ostavlja da je sam odredi. U tom smislu Društvo može doći u posed većeg obima podataka od predstavljenog, voljom kandidata za posao. Svi prikupljeni podaci čuvaju se u periodu neophodno potrebnim samo za procene potrebe za angažovanjem kandidata za posao, nakon čega se brišu.

 · Video zapis sa sigurnosnih kamera koje društvo koristi, ukoliko je takav sistem nadzora uspostavljen.

4. IZVOR PODATAKA O LIČNOSTI ZAPOSLENIH, KLIJENATA, KUPACA, BILO KOJIH TREĆIH LICA

 

Podaci o ličnosti prikupljeni od zaposlenog lica, kupaca, klijenta, i bilo kog drugog fizičkog lica za koje se usled nekog opravdanog razloga steknu uslovi i potreba za prikupljanjem podataka o ličnosti: podatke o ličnosti prikupljamo direktno od lica na koje se podaci odnose (elektronskim, pisanim ili usmenim putem), kao i od drugih izvora, pre svega bivših poslodavaca, pod uslovom da se radi o podacima koji su relevantni za zaposlenje, odnosno za postizanje nekog drugog legitimnog interesa tokom poslovanja Društva. Svi prekomerni podaci biće trajno brisani nakon upotrebe za konrektne svrhe.

 

5. SVRHA OBRADE PODATAKA

 

Društvo obrađuje podatke o ličnosti u dole navedene svrhe. Ne obrađujemo više podataka ili širi krug podataka od onih koji su neophodni za ostvarenje navedenih svrha.

I Zapošljavanje i upravljanje ljudskim resursima

Obrađujemo podatke o ličnosti za potrebe uspostavljanja i realizacije radnog odnosa, uključujući i druge ugovorne odnose po osnovu kojih Društvo angažuje saradnike i konsultante. Na primer, obrađujemo podatke za potrebe utvrđivanja adekvatnosti i kvalifikacija kandidata za određena radna mesta; za upravljanje radnim vremenom i odsustvima; za obračun zarada, putnih troškova i dnevnica; za utvrđivanje naknada po osnovu bolovanja i drugih vidova odsustva sa radnog mesta; za procenu napredovanja zaposlenih; za obezbeđivanje dodatnih obuka i edukacija; za disciplinske postupke.

II Poslovne aktivnosti

Društvo obrađuje podatke o ličnosti za potrebe izvršavanja svoje osnovne poslovne delatnosti.

III Komunikacije, informacione tehnologije i informaciona bezbednost

Obrađujemo podatke o ličnosti u svrhe upravljanja i održavanja funkcionisanja komunikacijske i informacione mreže, te održavanja informacione bezbednosti.

IV Usklađivanje poslovanja sa relevantnim propisima

Društvo obrađuje podatke o ličnosti radi ispunjenja svojih zakonskih i pravnih obaveza i usklađivanja poslovanja sa relevantnim pravnim propisima, pre svega iz domena radnog, socijalnog, poreskog, finansijskog zakonodavstva, ne isključujući i sve ostale pozitivne propise u Republici Srbiji.

V Zaštita bezbednosti svojih zaposlenih i imovine, otkrivanje krivičnih dela i drugih spornih situacija

Društvo obrađuje video zapise iz svih maloprodajnih objekata u kojima koristi video nadzor.

 

 

6. USTUPANJE PODATAKA I IZNOŠENJE PODATAKA IZ REPUBLIKE SRBIJE

 

· Društvo će ustupiti lične podatke trećim licima samo za potrebe navedene u nastavku. Društvo će preduzeti sve potrebne mere kako bi se osiguralo da se lični podaci obrađuju i obezbeđuju svim mogućim sistemima zaštite u skladu sa važećim propisima.

· Spoljni pružaoci usluga. Društvo može angažovati treća lica kako na teritoriji Srbije, tako i van teritorije Srbije u svojstvu pružaoca usluga,  da vrše pojedine radnje obrade podataka za naš račun i u naše ime. U tim situacijama, Društvo ima svojstvo rukovaoca, a pružaoci usluga svojstvo obrađivača podataka o ličnosti (na primer, kurirska služba- CityExpres i Dexpress, preduzetnička radnja Autoprevoznik Dejan Mladenović, služba za rešavanje reklamacija, IT partneri - poput SMARTWEB (webshop kreatora) koji se bave održavanjem naših web sajtova i slično). U takvim slučajevima, biće ustupljeni samo oni podaci neophodni za ostvarenje svrhe ugovorene obrade, i obrađivači ih ne mogu koristiti za druge svrhe osim usluga određenih posebnim ugovorima kojima su konkretno određeni uslovi obrade podataka i odgovornost za zaštitu podataka između Društva i obrađivača.

· Javni organi. Lične podatke ustupićemo javnim organima samo kada je to zakonom propisano. Društvo će, na primer, odgovoriti na obrazložene i pisane zahteve sudova, tužilaštava, javnih izvršitelja i drugih javnih organa.

 

7. ROKOVI ČUVANJA PODATAKA

 

Lični podaci neće biti zadržani duže nego što je to neophodno za ostvarenje svrhe za koju su prikupljeni. 

Društvo podatke o ličnosti čuva u skladu sa rokovima , ukoliko su rokovi određeni posebnim zakonima, a u odsustvu zakonom određenog roka podatke čuva do ispunjenja svrhe radi koje su prikupljeni nakon čega će podaci biti trajno obrisani.

U određenim slučajevima, lični podaci se mogu čuvati duži vremenski period pa i trajno, za potrebe ispunjenja zakonskih obaveza ili za uspostavljanje, vršenje ili odbranu pravnog zahteva, u skladu sa pojedinačnim važećim zakonima.

 

8. PRAVA LICA U POGLEDU ZAŠTITE PODATAKA O LIČNOSTI

· Pravo na informisanje, odnosno obaveštenje o obradi, uvid  dobijanje kopije: zaposleni i druga lica na koja se podaci odnose imaju pravo da budu obavešteni o obradi njihovih ličnih podataka i pravu na pristup njihovim ličnim podacima

· Pravo na ispravku, nakon izvršenog uvida, lica na koja se podaci odnose imaju pravo da od Društva zahtevaju ispravku, dopunu, ažuriranje podataka

· Pravo na brisanje lice na koje se podaci odnose ima pravo da zahteva brisanje podataka koji su prikupljeni, a za koje zakon ne propisuje trajno čuvanje, odnosno koji su nakon svrhe zarad koje prikupljeni zadržani za potrebe arhive Društva. Ovo pravo se najčešće odnosi na podatke koji su prikupljeni uz saglasnost lica na koje se podaci odnose, ali se može primeniti i u drugom slučaju ukoliko Društvo dođe u posed istih (poput fotografija sa nekog događaja za koje lice nije dalo posebnu saglasnost ali se isti odigrao sa ciljem promocije Društva , proslave određenih rezultata, jubileja i u drugim situacijama).

· Pravo na povlačenje saglasnosti: U situacijama kada je pravni osnov za obradu ličnih podataka saglasnost lica na koje se podaci odnose (data u bilo kom obliku - elektronskim putem ili pisanim), to lice ima pravo da u bilo kom trenutku povuče datu saglasnost na jednak način kako je istu i dao.

· Pravo na prenosivost: lice na koje se podaci odnose može zahtevati od Društva prenošenje ličnih podataka drugom rukovaocu, kada je to tehnički izvodljivo, odnosno kada se lični podaci, koji su predmet zahteva za prenošenje, nalaze u strukturiranom i mašinski čitljivom formatu.

·  Pravo na prigovor: lice na koje se podaci odnose ima pravo da se protivi obradi ličnih podataka u cilju direktnog marketinga kao i da zatraži ograničenje obrade u nekim drugim slučajevima.

U slučaju da lice na koje se podaci odnose nije zadovoljno odgovorom Društva na zahtev za ispunjavanje prava u pogledu zaštite ličnih podataka, ima pravo da podnese žalbu Komisiji za zaštitu podataka o ličnosti - Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

9. OBAVEZE ZAPOSLENIH

Zaposleni su obavezni da ustupe svoje lične podatke koji su potrebni Društvu za ispunjavanje svojih zakonskih obaveza i sprovođenje svog poslovanja Društva.

Zaposleni su obavezni da poštuju i štite lične podatke koje prikupljaju ili obrađuju tokom rada u Društvu. Zaposleni mogu prikupljati ili obrađivati samo one podatke kojima im je dozvoljen pristup, u skladu sa zadacima koje obavljaju.

Zaposleni su dužni da poštuju sve vidove zaštite koje je Društvo obezbedilo radi štićenja podataka o ličnosti svih lica.

Za više informacija koje se tiču zaštite podataka o ličnosti, možete se obratiti kontakt osobi zaduženoj za zaštitu podataka o ličnosti u Društvu, Nikoli Pavlović na sledeću e-mail adresu: nikola.pavlovic@miele.com

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli društva i njegove izmene će biti vršene u skladu sa eventualnim izmenama i dopunama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

 

Za MIELE D.O.O. BEOGRAD d.o.o. Beograd

 

 

Informacije o sigurnosti podataka u Miele-u 

Miele o sigurnosti podataka 

Miele, kao proizvođač visokokvalitetnih i trajnih proizvoda takođe postavlja najviše zahteve za bezbednost podataka i sajbera svojih umreženih uređaja, aplikacija i web aplikacija.  Iako se jako trudimo da unapred otkrijemo i otklonimo slabosti, teško se može postići stopostotna sigurnost u slučaju informatičke tehnologije. 

Iz tog razloga, Miele je zainteresovan da od Vas dobije bilo kakve informacije koje se odnose na moguće ili otkrivene rizike sigurnosti podataka koje utiču na naše umrežene proizvode, aplikacije ili web aplikacije.

Za prijavljivanje ranjivosti i informacije o sajber bezbednosti na Miele-u, koristite našu međunarodnu stranicu: 

             https://www.miele.com/de/com/cybersicherheit-5047.htm

Čak i ako niste sasvim sigurni: Mi ćemo pratiti Vaš zahtev i kontaktirati Vas ako budemo imali još pitanja.  

Cookies

<div id="cookieNotice" class="fd-header cc-cookie-notice overlayWindow grid-12 half-box overlayAsHeaderInfo"> <div class="overlayContent" style="display: inline-block;"> <div class="ym-g924-9 ym-gl"> <p>Miele koristi kolačiće za optimizaciju i kontinuirano poboljšavanje svoje veb stranice. Korišćenjem ove veb stranice slažete se sa upotrebom kolačića. Detaljne informacije o upotrebi kolačića na ovoj veb stranici mogu se dobiti klikom na &quot;Više informacija&quot;. U ovom trenutku možete se protiviti upotrebi kolačića i prilagoditi podešavanja vašeg pretraživača.</p> <a href="https://www.miele.rs/domacinstvo/zastita-podataka-46.htm?#p3560" class="link-standard">Više informacija</a> </div> <div class="ym-g924-3 ym-gl"> <a href="#" class="jsmfButton style-nba ym-gr">Nastavite</a> </div> </div> </div> <script type="text/javascript"> if (!miele.cookieUse) miele.cookieUse= { expiration: { days: 180, hours: 0, min: 0 } }; if (!/~(no)?mkt~/.test(mieleCookie("cookieUse") || "") && /^https?:\/\/www.miele.rs/i.test(document.referrer) ) mieleCookie("cookieUse", (mieleCookie("cookieUse") || "") + "~mkt~", miele.cookieUse.expiration, '/', document.domain.split('.').slice(1).join('.')); $("#cookieNotice .style-nba").click(function () { mieleCookie("cookieUse", (mieleCookie("cookieUse") || "").replace("~read~", "") + "~read~", miele.cookieUse.expiration, '/', document.domain.split('.').slice(1).join('.')); $(window).trigger("closeCookieNotice"); $("#cookieNotice").detach(); }); </script> <!--<a href="/domacinstvo/snippets-template-productteaser.htm">Productteaser # Snippet Productteaser 3146</a><a href="/domacinstvo/cookie-notice.js">Napomena o kolačićima # Cookie Notice 2772</a><a href="/domacinstvo/snippets-template-services.htm">Isporuka &amp;amp; Montaža # Delivery &amp; Installation - Snippet Service 2399</a><a href="/domacinstvo/snippets-template-accessoryfinder.htm">Pronalaženje dodatne opreme # Accessories finder - Snippet Accesory Finder 2215</a><a href="/domacinstvo/snippets-template-memo-compare.htm">Sačuvajte i uporedite # Select and compare - Snippet Memo And Compare 1991</a><a href="/domacinstvo/snippets-template-cart.htm">Korpa za kupovinu # Snippet cart 1990</a><a href="/domacinstvo/ds-header-inc.htm">DS – Header Include</a><a href="/domacinstvo/shop-header-inc.htm">Shop - Header Include</a><a href="/domacinstvo/footer-inc.htm">Mainfooter</a>-->