Guo Pei

Guo Pei © PR

Sjajan vez, delikatne dekoracije od perja, raskošna svila, luksuzni cvetovi i biseri – modni dizajni Guo Pei predstavljaju raskošni praznik za oči.

2012/2013. Miele je pozvao vrhunske dizajnere, zvezde kuvare i kritičare restorana u svoje salone u Pekingu i Šangaju kako bi se podigao profil kompanije kao vodećeg proizvođača inovativnih, integrisanih kuhinjskih uređaja visokog kvaliteta na kineskom tržištu. Od gostiju je zatraženo da pripreme uobičajena porodična jela koristeći proizvode kompanije Miele i da predstave recept koji se prenosi s kolena na koleno u njihovoj porodici. Ovaj veliki kuvarski projekat je dokumentovan od strane fotografa i prikazan je u različitim medijima. Recepti su kasnije prikupljeni i objavljeni u obliku knjige.

Modna dizajnerka Guo Pei bila je među onima koji su pozvani da učestvuju u projektu „Love Kitchen with Miele“. Ona poseduje sopstvenu modnu marku i, pored svojih modnih kolekcija, ona dizajnira filmske kostime i specijalnu odeću za velike ekrane. Jedan od njenih najupečatljivijih dizajna je bila bela gala haljina koja je ručno dekorisana sa 200.000 Swarovski kristala. Napravljena je za Song Zuying, koja je nastupila sa Placidom Domingom na ceremoniji zatvaranja letnjih olimpijskih igara 2008. godine u Pekingu. U proleće 2013. godine, kao deo projekta „Love Kitchen with Miele“, Guo Pei je pripremila tajvanske nudle sa govedinom na indukcionoj ploči kompanije Miele – recept koji je njoj prenela svekrva iz Tajvana. Tokom slikanja Guo Pei je entuzijastično govorila o svojoj strasti prema modi i o velikoj ljubavi prema mužu i njihove dve ćerke. U cilju proslavljanja uspeha ove kampanje na prikladan način, kompanija Miele China pozvala je 200 gostiju na gala večeru u Muzeju filma u Šangaju. Guo Pei je predstavila svoju kolekciju kineskih venčanica u okviru proslave, što je bio omaž kuhinji kompanije Miele kao mestu gde majke prenose svoju ljubav, životno iskustvo i kulinarsku stručnost svojim ćerkama. Gostima je posluženo jelo modne dizajnerke sa nudlama i govedinom, pripremljeno to veče od strane zvezde kuvara.

Kompanija Miele i Guo Pei su ostali u bliskoj saradnji od tada. Tokom Nedelje mode u Pekingu 2014. godine Guo Pei je održala posećeno predavanje o dizajnu i o velikom značaju koji ona i kompanija Miele pridaju tradiciji, kvalitetu i porodici. U svom studiju u Pekingu ona poseduje potpuno automatsku mašinu za pranje i mašinu za sušenje kompanije Miele, za koje kaže da su „uređaji na koje se može u potpunosti osloniti“. Kompanija Miele i Guo Pei su održali zajedničku prezentaciju na veoma posebnom događaju u Šangaju: „Guo Pei VIP Salon @ Shanghai Miele House 2015“ Predstavnici medija iz Kine koji se bave životnim stilom i VIP osobe iz Šangaja ne samo da su uživali u najnovijim kreacijama dizajnerke, već su takođe saznali sve o pravilnom održavanju veša pomoću proizvoda kompanije Miele.

U svom kompleksnom dizajnu Guo Pei oživljava jedinstveni stilistički idiom kineskog imperijalnog doba i postiže harmonijsko jedinstvo sa savremenim dizajnom. Poseban pristup koji Guo neguje prema dizajnu i umetnički stilski elementi u njenom radu doneli su joj ugled daleko izvan granica njene domovine. Pop zvezda Rijana napravila je pravu senzaciju kada se pojavila na crvenom tepihu na Met Gala 2015 noseći haljinu sa bogatim vezom u žutoj boji i sa obodom od debelog krzna. Bilo je potrebno tri pomoćnika koji su nosili delove haljine. Haljina potiče iz kolekcije Guo pod nazivom „Arapske hiljadu i dve noći“ iz 2010. Njena težina je 25 kilograma i bilo je potrebno 20 meseci za njenu izradu u kojoj su korišćene niti pravog zlata. Rijana je naišla na sliku haljine na internetu i rekla je da bi istaknut izgled bio savršen za kraljicu Kine. Svakako, dovoljno je bilo upadljivo to što se našla na naslovnoj fotografiji izdanja časopisa Vogue o događaju Met Gala.

U Evropi Guo Pei je prvi put predstavila svoj rad na Nedelji mode u Parizu u leto 2016. Ona je član udruženja visoke mode Chambre Syndicale de la Haute Couture.

Tekst: Regine Smith-Thyme