Popularno piće je poteklo iz Indije, ali sada ima ljubitelje širom sveta. Fridrih Šiler je čak posvetio pesmu njemu – „Pesma o punču“.
Engleski mornari su doneli aromatično mešano piće u Evropu u sedamnaestom veku i smatra se da je ono postalo posebno omiljeno kod torijevaca. Piće koje je u Indiji poznato kao paanch (na hindustanskom znači „pet“) brzo je postalo prihvaćeno i u Engleskoj su ga nazvali punč. Naziv se odnosi na broj sastojaka prema originalnom receptu: voda, vino, voće, sok od limuna i začini. Arak, crni čaj, limeta ili gorka pomorandža i šećer su dodati kasnije. Ovih dana, arak (jako indijsko alkoholno piće, jedno od najstarijih žestokih pića) često se zamenjuje rumom. Specijalni sastojci koji se koriste da bi određenim punčevima dali izraziti ukus jesu zvezdani anis, narandža, đumbir, vanila i karanfilić. Sok ili narendana kora neprskanog limuna daje finalnu aromu. Punč se obično služi topao. Prilikom pripreme piće treba zagrevati polako i nikada ne sme da proključa; time se čuva ukus, aroma i alkohol. Takođe se može konzumirati kao hladno, osvežavajuće piće. U osamnaestom veku u modi je bio i kao toplo i kao hladno piće. Volfgang Amadeus Mocart, koji je svoj prvi punč popio tokom posete Engleskoj, takođe je smatrao da su obe verzije pića izvrsne.
Tekst: Regine Smith-Thyme
Punč od zove i verbene sa đumbirom
Porcija za 1–2 osobe
1 kockica đumbira veličine oraha, 1 organska pomorandža (za koru i 100 ml soka), 1–2 komada zvezdanog anisa, 2 karanfilića, 2 kesice verbene (vrbena), 4–5 supenih kašika soka od zove (100% voćni sadržaj), 2–3 supene kašike meda, 1–2 supene kašike brendija, po želji
1. Oljuštite koru sa korena đumbira i isecite đumbir na veoma tanke delove. Ogulite veoma tanak sloj kože sa polovine pomorandže. Stavite delove đumbira, koru narandže, zvezdani anis i karanfilić u šerpu sa 250 ml vode i ostavite da polako proključa.
2. Sklonite šerpu sa šporeta, dodajte kesice verbene, pokrijte i ostavite ih potopljene 5 minuta. Izvadite kesice, sipajte isceđeni sok od pomorandže i zove, ponovo zagrejte smešu (ali ne da proključa) i zasladite medom.
3. Sipajte punč kroz sito u jednu ili dve čaše ili šolje otporne na toplotu i ukrasite korom pomorandže. Dodajte brendi po ukusu i odmah poslužite.
Saveti:
Punč takođe ima odličan ukus bez alkohola.
Isecite koru pomorandže bez belog jezgra jer ono daje blag ukus gorčine.