Kafe aparat je samo jedan od brojnih preduslova za spravljanje savršeno glatke i kremaste pene od mleka. Isto tako je važno imati pravi pribor. Na primer, kapućino sistem Miele Cappuccinatore stvara finu penu od mleka. Korišćenje odgovarajuće vrste mleka je važno i za pravljenje savršenog makijata ili kapućina. Tako je npr. proteinski sadržaj mleka odlučujući faktor konzistencije pene od mleka. To znači da, što više proteina sadrži, to bolje. Sadržaj mlečne masti je samo stvar ukusa, zato što se aromatične supstance iz espresa korišćene za pravljenje kapućina ili makijata prenose putem mlečne masti. Zbog toga se preporučuje korišćenje punomasnog mleka. Mleko duže ostaje hladno i sveže kada se čuva u Miele boci za mleko. To je važno i za pripremu fine pene od mleka. Što je mleko hladnije, duže može da se peni pomoću vruće pare. Čim temperatura poraste iznad 60°C, pena počinje da pada. Pena može brzo da padne čak i kad se koristi tretirano, sveže dugotrajno mleko.