Prednosti za zdravlje

Naučna ispitivanja koja su obavili nemački Univerziteti u Gisenu i Koblencu/Landauu potvrdili su pogodnosti parnih rerni u odnosu na ostale načine pripreme. „Testiranje prema naučnim standardima pokazalo je da u pogledu očuvanja osetljivih hranljivih materija (npr. vitamina C, minerala, elemenata u tragovima), kuvanje povrća u parnim rernama daleko nadmašuje klasične načine kuvanja.” (Prof. dr. inž. Elmar Šlih (Elmar Schlich) sa Univerziteta Justus-Libig u Gisenu) „Testiranje prema naučnim standardima pokazalo je da povrće kuvano u parnim rernama ima značajno veći uticaj na čula (ukus, tekstura, boja, struktura) od onog koje je kuvano tradicionalnim metodama. Miele parna rerna je za sve ispitivane vrste hrane i u svim kategorijama senzornog ispitivanja postigla prvo mesto ispred kuvanja u vodi.” (Dr ekol. ishrane Mihaela Cims (Michaela Ziems))
Sadržaj vitamina C u brokoliju
Brokoli iz parne rerne sadrži 50% više vitamina C nego kuvani brokoli.
Sadržaj vitamina C u paprici
Paprika kuvana na pari ima preko 25% više vitamina C nego paprika kuvana u vodi.
Minerali elementi u tragovima u paprici
Crvena paprika kuvana u parnoj rerni sadrži istu količinu minerala kao sveža. Poređenje: paprika kuvana u vodi sadrži oko 45% manje hranljivih materija nego sveža.
Rezultati senzornog ispitivanja povrća
U laboratorijskim ispitivanjima su naučnom metodologijom ispitana četiri kriterijuma kvaliteta: izgled, ukus, miris i tekstura. Zaključak je nedvosmislen: kuvanje u parnoj rerni je najukusniji i najzdraviji način pripreme povrća, bez obzira na to da li je korišćeno sveže ili smrznuto. 
Rezultati senzornog ispitivanja ribe
Riba zadržava teksturu i jedinstven ukus jer se obavija parom i pažljivo kuva. U gornjoj tabeli jasno se vidi da je kuvanje na paru znatno bolje u pogledu senzornih svojstava. 
Slike kao primeri koji prikazuju korist od proizvoda