Jedan & jedini

The One & Only

Jedan & jedini

Balenciaga, Max Mara, Kenzo, Cacharel ili Ellie Saab – kreatori svih najvećih robnih marki slave hipi eleganciju kombinezona. Bez obzira što njegova karijera nije imala veoma glamurozan početak...

Od radne odeće u fabrici do modnih reflektora na modnim pistama - ovaj udoban, omiljeni odevni predmet svakog modnog sledbenika nije nikad mogao ni da sanja o takvom zvezdanom uzletu. Nakon prašnjavog izgleda, kao zaštitna i funkcionalna odeća, ovaj elegantan odevni premet iz jednog dela postao je sedamdesetih godina deo visoke mode. Disko kraljica Bjanka Džeger plesala je u njemu kroz njujorški Studio 54; „Kralj“ Elvis je predstavio sebe i svoje legendarno ljuljanje kukovima u elegantnom blještavom odelu.
Danas je kombinezon privlačniji nego ikad - za svakoga. Od Pariza do Tokija, od Njujorka do Berlina i od Londona do Rio de Žaneira, trendseteri vole ovo zavodljivo jednodelno čudo sa njegovim jednostavnim receptom za uspeh: Udobna praktičnost uz istovremenu eleganciju i ženstvenost. Ali budite oprezni! Treba da pronađemo pravi stil da ne bismo upali u modnu zamku tako što ćemo greškom i nehotice naglasiti manja, problematična područja.

Kada je u pitanju njegov pojavni oblik, kombinezon može da se menja kao kameleon. Potpuno prekriven blistavim šarama, u dva tona za bogatu klijentelu, jednobojni nobles ili oivičen finom čipkom, napravljen od kože, svile, svetlucavog pamuka ili lana, za svaki dan ili u vojničkom stilu, sa širokim krojem ili tesno pripijen - za svaki ukus i svaku priliku ima po nešto. A takođe i za svaku sezonu. Leti se kombinezon pojavljuje kao sezonski mini-kombinezon s kratkim rukavima i šortcem; posebno je atraktivan ako se nosi sa širokim šeširom, XXL naočarima za sunce i sandalama sa platformom. Tokom hladnijih meseci kombinezoni u punoj dužini i sa jednostavnijim krojevima su praktičnija varijanta. Kratka kožna jakna pruža potrebnu toplotu.

Omiljeno doba dana za kombinezon je, međutim, veče - kombinezoni vole da budu pod svetlošću reflektora. Sa ravnim cipelama izgledaju sportski, sa elegantnim visokim potpeticama postaju seksi i glamurozni. Lepršavi, svetlucavi materijali kao što su svila, šifon ili saten su idealni za pojavljivanja u javnosti. Upadljivi detalji poput ekstravagantnog kaiša oko pojasa i elegantne tašnice u ruci upotpunjuju izgled za izlaske. Savet za sledbenike mode koji su niži rastom: lepršavi stil će sakriti i najveće potpetice ispod šava vaših širokih pantalona. U većini slučajeva šav treba da dosegne pod. Sada ništa ne stoji na putu dugom noćnom provodu.

Tekst: Kim Leclaire