Brunelo di Montalćino, Vino nobile di Montepulćijano, Morelino di Skansano i Kjanti klasiko – jedna vrsta grožđa dominira u svim ovim melodičnim imenima toskanskih vina: Sanđoveze – jednostavna lepota koja želi da bude osvojena, a ne zavedena.
Slatko sa primesom kiselog, blago penušavo, sa aromama ribizle, brusnice i svežeg timijana - to je ukus jednostavnog, mladog, jednosortnog Sanđoveze vina. Kada bi se ovoj vrsti grožđa poklonilo više pažnje - smanjenje prinosa u vinogradu, pažljivo rukovanje u podrumima i buradima - to bi postalo vino sa karakterom i potencijalom: nije to lako, pitko vino, niti škripavo seosko vino u trbušastim, rafijom opletenim bocama (kao što je bilo uobičajeno do osamdesetih godina dvadesetog veka).
Sanđoveze je stvoreno spontanom hibridizacijom sorti Ćilijegolo i Kalabreze di Montenuovo. Svoje ime duguje Rimljanima, koji su ga zvali „Jupiterova krv“ (Sangius Jovis) zbog njegove tamnocrvene boje. Danas je to najvažnija i, sa više od 100.000 hektara vinograda, najrasprostranjenija sorta grožđa.
Njegov gorkasto-slatki voćni ukus sa aromama trešanja, ljubičice i aromatičnog bilja, i mnogo kiseline i tanina već dugo je popularan u Toskani. Danas su naglašene njegove note šljive i kupine i oplemenjeno je dodatnim ukusom, vitalnošću, strukturom i zaokruženošću čuvanjem u novim hrastovim buradima (barikes).
Obe vrste vina savršeno upotpunjuju rozbratnu na roštilju (firentinski biftek), pečenu ili dinstanu govedinu, meso divljači, jetru i svinjetinu, slana jela sa testeninom i - zahvaljujući kiselini u vinu - skoro sve što se služi sa paradajz sosom.
Samo se vino Brunelo di Montalćino mora sastojati od 100% Sanđoveze grožđa. Vino Nobile di Montepulćiano, Morelino di Skansano i Kjanti klasiko se mogu mešati i sa drugim sortama grožđa kao što su to, na primer, Kaberne sovinjon, Merlo, Sira i Kanajolo nero. U Toskani postoji velika raznovrsnost vina zbog toga što svaki uzgajivač favorizuje sopstvenu mešavinu.
Osobama koji žele da probaju Sangiovese iz Toskane u njegovom najčistijem obliku preporučujemo sledeća vina:
2009 Chianti D.O.C.G., Fattoria di Basciano / Renzo Masi & C., Rufina
2009 Tenuta Frescobaldi di Castiglioni, Toscana IGT, Marchesi de’ Frescobaldi
2007 Brunello di Montalcino D.O.C.G, Castelgiocondo, Marchesi de’ Frescobaldi
2007 Chianti D.O.C.G., Tenuta San Vito
2007 Poggerissi, Rosso di Toscana I.G.T.