Kratka, topla leta i oštre duge zime, stenovite planine, pusta zemljišta i mnogo vetrova – ova oblast u podnožju Pirineja je i dalje skriveni dragulj među poznavaocima vina.
Crveno-smeđe zemljište je suvo, puno peska, šljunka, oblutaka i kamenčića, miriše na ruzmarin i krečnjak. Daleko na severu se može nazreti blagi odsjaj padina prekrivenih snegom na Pirinejima; brda i doline između prekriveni su dugim redovima vinove loze. Ovu mirnu, izdvojenu oblast turistička industrija nije otkrila i ona predstavlja dom jedne od najinteresantnijih oblasti za uzgajanje vinove loze u Španiji: Somontano, što se prevodi kao „u podnožju planina“. Vinogradi površine od 4.500 hektara (što je samo deo od preko milion hektara duž cele Španije) nalaze se u proseku na visini od 650 m iznad nivoa mora (isto kao oblasti za uzgajanje vinove loze u Argentini). U poznom 19. veku, vinari iz oblasti Bordoa su zasadili prve vinove loze ovde, prekrivajući do 100.000 hektara, sve dok ih nisu uništili paraziti vinove loze. Saradnici francuskih vinara – koji su finansirani novcem od subvencionih sredstava iz španskih banaka za štednju – oživeli su oblast 1960ih i 1970ih godina. Uz svoje strogo upravljanje kvalitetom, vinski podrumi Vinãs del Vero, Secastilla, i Blecua, kojima upravlja Hoze Ferer poslednjih godina značajno su uticali na ovu oblast za uzgajanje vinove loze.
U oblasti se najčešće prave vrste od crnog grožđa, klasici poput vina Tempranilo, Garnacha, Kaberne sovinjon, Merlo, Sira i Pino noar. Među vrstama od belog grožđa preovladavaju Makabeo, Garnacha Blanka, Alkanjon, Šardone i Gevurctraminer. Zahvaljujući zemljištu i podneblju, crvena vina su intenzivna, jaka, voćna sa tragovima bobica i tamne boje. Garnacha je monovarietal (proizvodi se od samo jedne vrste grožđa), a ostala crvena su cuvées (mešavina). Bela vina takođe odlikuje jak sjajan karakter i intenzivnost: Šardone je gladak i odlikuje ga sveža oporost, dok Gevurctraminer – možda najbolji u celoj Španiji – odlikuje jak miris ruža i idealan je kao aperitiv.