Sa nešto manje od 6.000 hektara vinograda, po proizvodnji vina Frankonija je tek šesti po redu region u Nemačkoj. Međutim, zahvaljujući grožđu silvaner, Frankonija se vinula do samog vrha – čak i na međunarodnoj sceni.
Vinova loza se gaji skoro isključivo u severozapadnoj Frankoniji. Najveće područje sa vinogradima je Donja Frankonija, pre svega doline Majne između Ašafenburga na severozapadu i Bamberga na severoistoku. Zbog toga se Majnfranken često naziva „vinska Frankonija”. U okrugu Donja Majna, klima je idealna za sorte crnog grožđa kao što su pino noar i pino noar prekos. Najbolja vina pino noar, kao što su vina proizvođača Rudolfa Firsta i Šmits Kindera, impresioniraju finoćom, lakoćom i svilenkastim taninima.
Trougao Majne između Gemindena, Marktbrajta i Švajnfurta čuven je po odličnim silvaner vinima, koja obiluju mineralnim, voćnim i kiselim nijansama ukusa (na primer, Maks Miler I, Rudolf Maj, Horst Zauer, Rajner Zauer, Levenštajn. Birgeršpital). Vina silvaner iz Štajgervalda su takođe čista i puna mineralnih nota. U najjužnijem delu vinskog regiona Frankonije, Taubertalu, vinova loza sorte miler-turgau raste na krečnjačkom tlu koje proizvodi impresivna prefinjena fina. U ovom tlu takođe se uzgaja voćkasto svetlocrveno grožđe tauberšvarc, lokalna sorta stara više vekova koja se uzgaja samo u regionu Tauber.