Nekada ponosno kraljevstvo, region Navara na severu Španije je u međuvremenu postao svetski poznat po finim vinima.
Atonomni region Navara u sredini severne Španije karakterišu strma, kamenita i često olujna obala Atlantskog okeana na severozapadu, bezbrojne doline Pirineja i njihovi obronci na severoistoku, suvi basen oko Pamplone i obale reke Ebro na jugu. Ovaj sasvim činjenični opis opisuje i prirodnu raznolikost vina koja se proizvode u nekadašnjem kraljevstvu (824-1841).
Čak su i Rimljani pravili vino u Navari. Ipak, pošto su razni osvajači osvajali region i svaki je imao svoja omiljena pića, proizvodnja vina je dugo bila u zastoju. Vinarstvo se oporavilo tek u 12. veku kada su monasi iz Klunija na Loari i Sitoa u Burgundiji osnovali manastire u Navari. Tragovi se i danas mogu videti na vinskom putu Ruta de los Vinos de Santjago koji ide uz Kamino de Santjago, najpoznatiju stazu hodočasnika na svetu, koja prolazi kroz brojna prelepo sačuvana sela, crkve, manastire, palate i vinarije.
Pet regiona za proizvodnju finih vina u Navari se danas prostiru na više od 15.280 hektara južno od Pamplone. U regionu se uglavnom (70 procenata) proizvode jaka crna vina bogatog ukusa od starih španskih sorti grožđa tempranilo i grenaš i od modernih francuskih vrsta kaberne sovinjon i merlo. Proizvodi se oko 25 procenata voćnih roze vina (rosado ili klarete) i oko pet procenata suvih belih vina sa cvetnim notama koja se prave od grožđa šardone i viura i slatkih moskatel vina.
Navara ima jedan od najliberalnijih vinskih zakona u Španiji i zato je moguće pronaći primere gotovo svaku vrstu vina: vina od jedne sorte grožđa i cuvée vina u svakoj mogućoj kombinaciji, divna starinska seoska vina i moderna dizajnerska vina, vina napravljena od loza starih do 70 godina i od trogodišnjih „mladica”. Izbor crnih vina obuhvata mlada i jaka vina i vina iz vinarija (Pago na španskom) Gran Reservas koja su sazrevala u drvenim buradima do 36 meseci i koja mogu da se piju tek nakon najmanje 10 godina, a kad sazre, imaju elegantniji, kompleksniji, svilenkastiji i glađi ukus od mnogih bordo vina. Nažalost, mnoga bela vina se proizvode u barrique buradima zbog čega često gube svoje voćne note. Ipak, to se sve sada menja: neverovatan broj visoko kvalifikovanih žena radi i u porodičnim vinarijama i u zadrugama. Ne samo da smanjuju vreme koje vinu potrebno da provede u buretu, već i sve više ponovo sade stare sorte grožđa. A najbolje u svemu je to što se sve više vina izvozi i tako je dostupno i izvan Navare.
Tekst: Rainer Meier
Više informacija možete pronaći na internetu navarrawine.com (španski, engleski, nemački)