• Pređite na glavnu navigaciju (pritisnite Enter)
  • Pređite na glavni sadržaj (pritisnite Enter)
  • Pređite na podnožje (pritisnite Enter)
  • Početak
  • Novosti & Događaji
  • Miele à la carte
  • Miele à la carte
  • Miele moda
  • Promocije & Kampanje
  • Nagrade & pobednički test

Sveži sir

Nauka o hrani yuliiaholovchenko - stock.adobe.com

Sveži sir

Univerzalno rešenje za sve u bilo koje doba dana.

 

Dok ljubitelji sira često kažu da sir nikada ne može da bude dovoljno star, za sveži sir važi suprotno: što je mlađi, to je bolji. Samo dve nedelje nakon što se napravi on već postaje star. I sa pravom!

 

Svež sir je nesazreli sir sa relativno visokim sadržajem vode (od 60% do 80%) koji se konzumira odmah nakon što se napravi i, osim ako se dalje ne obrađuje, ne čuva se i ne treba da se čuva dugo. Šta je tačno sveži sir, kako se naziva i kako se pravi razlikuje se u zavisnosti od države, regiona i proizvođača. Međutim, početka tačka u svim slučajevima je mleko (uobičajeno pasterizovano) od krave, ovaca ili koza. I, naravno, prirodni laktobacili ili sirište, dobijeni iz želuca mladih teladi. Oba osiguravaju da se mleko koaguliše i da se urda odvoji od surutke. Kada se zapakuje u perforirani kalup i iscedi, dobija se sir sa manje više čvrstom konzistencijom i delikatnim, blagim, pomalo kiselim i slanim ukusom. Dodavanje još soli se generalno ne savetuje; međutim, možete da koristite krem. Time se povećava sadržaj masnoće do 75%.

 

Kada se začini biljkama, orasima i začinima, svež sir se pretvara u svestrani umak uz sveže voće i povrće, ribu ili meso. Isto je tako popularan kada se koristi kao jednostavan, a prefinjen fil za kolače, lisnato testo, raviole i ćufte, ali takođe i namazan na hleb. Sveži sir je savršena osnova za različite supe, soseve i dresinge za salate, a lepo začinjava čorbe od povrća i jela koja se zapeku sa sirom. Na kraju, sveži sir i urda idealni su za lagane torte i tartove.

 

Tekst: Rainer Majer

Slični članci Beli lukZvezdani anisPapajaPistaćiBlitvaNarandžeSlatki krompirMahunarkeMorski glavonošciŠećerna trskaArganovo ulje
 
  • Na vrh strane
  •  
  •  
  • Odjavljivanje
  • Profesionalna oprema
  • Početak
  • Aparati za domaćinstvo
  • Prodavnica
  • Novosti & Događaji
  • Usluge za korisnike
  • Prodavnica
  • Miele@home
  • Kontakt
  • O nama
  • Dobri razlozi da izaberete Miele
  • Distributeri
  • Arhitekte & Građevinari
  • Dobavljači
  • Karijera
  • Mediji
  • Miele Corporate
  • Zaštita podataka
  • Uslovi korišćenja
  • Pravna napomena
  • 125
  • Pronađite distributera
  • Mapa sajta