Iako nose isti naziv, španska i meksička tortilja se suštinski razlikuju po pitanju sastojaka, pripreme i primene.
Španska tortilja je u osnovi omlet s krompirima koji se ili prži sa obe strane ili peče u rerni. Nasuprot njoj, meksičke tortilje su tanke, okrugle lepinje koje se prave od posebnog kukuruznog brašna (masa harina) i vode, a pripremaju se sa ili bez masti na vreloj plotni ili u tiganju. Pošto postoji širok opseg vrsta kukuruza u Meksiku, moguće je videti plavkasto-ljubičaste tortilje pored češćih svetložućkastih tortilja. Jedino što ove dve vrste tortilja imaju zajedničko je naziv, čiji bukvalan prevod znači „kolačić” ili „lepinjica”.
Dok se španske tortilje – koje se obično ukrašavaju korišćenjem povrća kao što su crni luk, papričice, krompir, ljute papričice i bilje – često serviraju kao pratnja jelima, meksičke tortilje su osnova bezgraničnog dijapazona jela, od jednostavnih do prefinjenih jela koja se jedu prstima. Ako su punjene povrćem, sirom, mesom ili ribom i zavijene u rolnu, poznate su kao buritosi. Ako ih preklopite oko fila, a zatim ih pržite ili pečete, postaju tostade.
Španska tortilja
Sastojci (za 4–6 osoba):
600 g voštanog krompir (kuvan i oljušten, pripremljen dan pre), 5 jaja (srednje veličine), 50 g pavlake za kuvanje crème fraîche, so, sveže samleven biber, puter za podmazivanje limene posude; uz dodatak 1 limene posude za pečenje, prečnika 30 cm
Priprema:
Isecite krompir na tanke kriške. Umutite jaja sa pavlakom za kuvanje crème fraîche.
Smestite krompir iseckan na kriške u veliku činiju sa jajima i pavlakom za kuvanje crème fraîche i dobro izmešajte. Začinite obimno solju i biberom. Podmažite limenu posudu za pečenje puterom, izlijte u nju mešavinu s krompirom i izravnjajte je pod pritiskom.
Pecite tortilju u rerni 25–30 minuta na temperaturi od 140 °C (funkcija Moisture Plus sa automatskim povećanjem pare) na temperaturi od 160 °C uz zagrevanje odozgo/odozdo na nivou 2. police od dna. Ostavite tortilju da se prohladi dok ne postane blago topla.