Francuzi su pronašli predivan izraz za ove male kremaste loptice. Nazivaju ih „profiterole”, što otprilike znači „mali profit” ili „mali poklon”. To zvuči mnogo finije i ukusnije nego „pečeni kolačić” („Ofenküchlein” u Švajcarskoj) ili „prženo testo za krofne” („Brandteigkrapferl” u Austriji).
Ovi mali grumeni, veličine loptice za golf i napravljeni od nešećerenog testa za krofne, sadrže puno vrelog vazduha kad izađu iz rerne – a to je ono što ih čini posebno privlačnim. Ako ih presečete na pola, možete jednu polovinu da napunite šlagom, kremom od vanile ili čokoladnim musom, kao kod eklera. Stavite kapice i slatkiši su spremni za posluženje.
Napoleon je navodno u 18. veku popularisao profiterole u Italiji, gde se u regijama Toskana i Pijemont uglavnom prelivaju čokoladnim prelivom. U većini italijanskih poslastičarnica možete naći njihove brojne varijante pod nazivom „profiteroli”.
Za one koji više vole slane profiterole, mogu da se napune krem-sirom (i svežim začinima), pikantnim paštetama ili raguima (od divljači, teletine ili piletine) ili pireom od povrća (npr. od avokada).