• Pređite na glavnu navigaciju (pritisnite Enter)
  • Pređite na glavni sadržaj (pritisnite Enter)
  • Pređite na podnožje (pritisnite Enter)
  • Početak
  • Novosti & Događaji
  • Miele à la carte
  • Miele à la carte
  • Miele moda
  • Promocije & Kampanje
  • Nagrade & pobednički test

Vinaigrette

Kuhinjski klasici vanillaechoes - stock.adobe.com

Vinaigrette

Klasični dresing za salatu se jednostavno pravi, ali za pripremu varijacija može biti potrebno nekoliko dana.

Osnovni recept za preliv vinaigrette (od francuske reči vinaigre = sirće) potiče iz davne 1694. godine iz slavnog rečnika Francuske akademije: „to je vrsta hladnog sosa koji se pravi od sirća, ulja, soli, bibera, peršuna i luka vlasca”. Odnos ulja i sirća opisuje se na sledeći način: „Dodajte ulje kao car, sirće kao prosjak”. Ili drugim rečima, tri do pet supenih kašika ulja i jedna supena kašika sirća i koristite isključivo hladno ceđeno ulje najboljeg kvaliteta od suncokreta, maslina, kukuruza ili uljane repice i belo vinsko sirće. A ostalo po ukusu – so (ne previše), biber i bilje. Dresing bi trebalo da ima blago kiseli i pomalo slani, ali i pikantni i herbalni ukus, dok je potrebno da se ističu sveže arome same salate. Evo kako se priprema: Pomešajte sirće, so i biber mutilicom sve dok se so ne rastvori, zatim dodajte ulje i fino iseckano bilje. Pomešajte zajedno. I to je to!

Naravno, kada ovladate osnovama, možete da slobodnim kombinacijama kreirate varijacije. Prvo ide supena kašika senfa, koji celoj smeši donosi osećaj ljutine i dubine i sprečava da se emulzija odvoji. Prstohvat soli ili pola supene kašike meda zaokružuju sos i neutrališu prekomernu kiselinu. Sićušni kapar i fino iseckana ljutika pretvaraju vinaigrette u „sauce ravigote”. Belance i/ili žumance tvrdo kuvanog jaja upotpunjuju „francuski dresing”. Naravno, varijacije će takođe obuhvatiti različito fino iseckano bilje: krbuljica, estragon, mirođija, selen i bosiljak. Fino iseckan mladi luk (samo meki, beli deo) i oljušteni paradajz iseckan na kocke takođe se dobro uklapaju, isto kao i supena kašika bujona od povrća ili kašika soka od limuna, limete ili pomorandže.

Jedan od najneuobičajenijih dresinga vinaigrette je onaj koji se služi kao domaći dresing u restoranu Gordona Remzija u oblasti Čelsija u Londonu: belo vinsko sirće, maslinovo ulje, ljutika (polovine sa ljuskom i korenom – sadrže mnogo arome!), cele glavice belog luka (isečene na pola, sa ljuskom), majčina dušica, lovorov list, biber u zrnu, šećer i so, polako se mešaju u posudi i ostavljaju da odstoje 72 sata pored rerne. Blaga toplota im pomaže da pojačaju i pomešaju arome u dresingu vinaigrette pre nego što se dresing procedi kroz fino sito.

 

Tekst: Rainer Majer

Slični članci Salata „Valdorf”PicaDezert Poire belle Hélène„Zakopani losos”Vatreni tarte – hrskava poslastica iz AlzasaRolada – morate da joj se prepustiteProfiterolePečena kruška sa kardamomom, Kosmajski bri sirKari – eksplozija ukusaTortiljaTom kha gai
 
  • Na vrh strane
  •  
  •  
  • Odjavljivanje
  • Profesionalna oprema
  • Početak
  • Aparati za domaćinstvo
  • Prodavnica
  • Novosti & Događaji
  • Usluge za korisnike
  • Prodavnica
  • Miele@home
  • Kontakt
  • O nama
  • Dobri razlozi da izaberete Miele
  • Distributeri
  • Arhitekte & Građevinari
  • Dobavljači
  • Karijera
  • Mediji
  • Miele Corporate
  • Zaštita podataka
  • Uslovi korišćenja
  • Pravna napomena
  • 125
  • Pronađite distributera
  • Mapa sajta