Vatreni tarte – hrskava poslastica iz Alzasa
Vatreni tarte – hrskava poslastica iz Alzasa
Na početku vinske sezone, kada se služe prva mlada vina, ovo klasično alzasko jelo je popularan izbor na festivalima vina u regionu i u susednim vinskim regionima, kao što su Pfalz i Baden.
Podloga koja se pravi od testa sa kvascem i koja se razvlači tako da bude što tanja prekriva se šunkom, lukom i pavlakom – to je sve što je potrebno da biste dočarali ovo klasično hrskavo jelo iz rerne. U prošlosti, vatreni tarte (u Nemačkoj poznat pod nazivom Flammkuchen ili, u zavisnosti od regiona, pod nazivom Flammekueche ili Hitzkuchen) uobičajeno je pečen u rerni na drva pre hleba. To je omogućilo da se iskoristi početna toplota dok ugalj i dalje gori i dok plamen igra (odatle potiče naziv „Flammkuchen“, bukvalno „vatreni kolač“). Pored toga, to je pojednostavilo da se odredi temperatura rerne. Ako bi se vatreni tarte brzo ispekao, pre pečenja hleba bilo je potrebno sačekati da se rerna malo ohladi. Ako bi prošlo dosta vremena, znali su da moraju još malo zagreju rernu.
Oni koji žele da se oslade nečim više od standardnog alžaškog klasika, mogu da izaberu svoj nadev. Ovčiji i koziji sir daju sofisticirani ukus, dok listovi ruzmarina, sečeni paradajz (bez semena), masline, koziji sir i malo meda daju mediteransku notu. Šunka se može zameniti pečurkama i dodatnim začinima, kiselim mlekom i domaćim sirom. Jabuke ili kruške sa cimetom savršeni su nadev za slatki vatreni tarte, ili, zašto ne probati letnje plodove, kao što su jagode i rabarbara – mogućnosti su (skoro) bezgranične kada pečete vatreni tarte. Mi nismo koristili kvasac u našem receptu.
Tekst: Regine Smith-Thyme
Vatreni flambe
4 parčeta
2 supene kašike ulja uljane repice (30 g), 175 g pšeničnog brašna i nešto brašna koje ćete posuti preko radne površine (belo brašno), 75 g brašna od spelte, so, 120 g domaćeg sira (40% masti), 120 g kisele pavlake, crni biber u prahu, (sveže narendan) oraščić, 80 g slanine (tanko isečene), 1 veliki crni luk (150 g, beli ili crveni), 1 mala gomila luka vlašca (isečenog na male trube); plus: folija za hranu, papir za pečenje
- Umutite ulje u 100 ml vode. Pomešajte obe vrste brašna, 1 malu kašiku soli i smešu ulja i vode u činiji koristeći nastavke miksera za mešanje testa. Zatim umesite sve ručno, oblikujte kuglu, umotajte u foliju i ostavite da odstoji 1 sat.
- U međuvremenu, pomešajte domaći sir i kiselu pavlaku sa začinima. Isecite listiće slanine na tanke trakice i isecite crni luk na male delove.
- Prethodno zagrejte rernu i dva pleha za pečenje (na nivoima 1 i 3).
- Podešavanje: 250 °C/plus ventilator.
- Podelite brašno u 4 porcije od oko 95 grama. Koristeći oklagiju, na radnoj površini na koju ste blago posuli brašno, razvucite svaki deo u ovalnu, veoma tanku podlogu, dužine 30 cm (tako da postane fino i hrskavo pečena u rerni). Stavite dve podloge na svaki list papira za pečenje. Podelite smešu sa domaćim sirom između 4 podloge testa i raširite je, tako da ostane jedan prst slobodno oko ivica. Zatim rasprostrite isečeni crni luk i trakice slanine preko testa. Stavite listove papira za pečenje i vatrene tartee na njima u prethodno zagrejane plehove u rerni. Smanjite temperaturu. Podešavanje: 220 °C/7–9 minuta.
- Rasporedite sečeni luk vlašac preko pečenih vatrenih tarteova i odmah poslužite.
Saveti:
- Ako imate vlažni nadev, kao što je povrće, blago snizite temperaturu da bi se duže peklo.
- Luk vlašac možete da zamenite rukolom, bosiljkom, celerom ili kiselim štaveljom.
- Koristan trik: Raširite podloge od brašna, postavite ih pojedinačno na papir za pečenje odgovarajuće veličine, zamotajte u foliju i zamrznite. Podloge od brašna se otapaju za nekoliko minuta dok prethodno zagrejete rernu i dodate nadev.