Globalna potrošnja piva opada, ali broj novih prvoklasnih specijalnih piva neprekidno raste. Pivski kvasac, hmelj i ječam su prevaziđeni. Danas timijan i kirasao, korijander i đumbir dotiču razmažena nepca degustatora.
Izgleda otprilike kao mala boca šampanjca, ali košta kao velika: „Jacobsen Vintage 3” danske pivare Karlsberg je po ceni od oko 2000 kruna (275 evra za bocu od 0,375 litara) dosad najskuplje pivo na svetu. Korišćenjem dobro utvrđenog procesa, uginuli kvasac se neprekidno uklanja i zamenjuje svežim. Ovo pivo sa zapreminskim sadržajem alkohola od 16% se zatim ostavlja da stoji u buradima u kojima je prethodno držan burgundac poreklom iz francuskog departmana Zlatna obala. Kakav je ukus tog hedonističkog piva izrađenog u ograničenoj seriji od 1000 boca? U pitanju je mešavina „vanile, karamela, dimljene hrastovine, šerija i madere”, navodi proizvođač. Naspram toga, pivo „Crown Ambassador Reserve Lager” Australijske kraljevske pivare (koja pripada grupi Foster's), prisutno na tržištu svake godine počev od 2008. u ograničenoj seriji od 5000 boca, je sa cenom od 50 evra po boci maltene besplatno. Grupi Radeberger, koja je u vlasništvu kompanije Dr. Oetker, takođe opada prodaja piva u Nemačkoj i žali se na žestoke ratove cena. Ona pod okriljem žiga Braufactum okuplja gotovo 50 međunarodnih marki piva po cenama između 2,99 i 29,90 evra po boci.
U međuvremenu, prvoklasna piva proizvedena u Italiji, Brazilu, SAD, Ukrajini i Mjanmaru redovno na međunarodnim takmičenjima pobeđuju tradicionalna piva. Primer toga je pivara „32 Via dei Birrai” koju je 2006. godine u mestu Pederoba kod Venecije osnovao Fabijano Tofolis. Njeno pivo gornjeg vrenja „Oppale”, koje podseća na američko hmeljno pivo „Indian Pale Ale”, postalo je kultno u istoj meri kao „Curmi” u koji se infuzijom ubacuju korijander i narandžina kora.
Ono što je za Italijane novost, za Belgijance je dugogodišnja tradicija: zimsko pivo „N’Ice Chouffe” pivare Brasserie d’Achouffe u vlasništvu belgijske pivarske industrije Moortgat začinjeno je timijanom i kirasaom, ima miris narandžine kore, ukuse aromatičnog začinskog bilja i gorčinu tamne, gorkoslatke čokolade.