Ljudska prava - naš stav

Our pledge to respect human rights

Miele achtet Menschenrechte

Naša obaveza je usredsređena na poštovanje ljudskih prava.

Kao međunarodna porodična kompanija, svesni smo naše odgovornosti prema našim zaposlenima, okolini i društvu. Stoga smo posvećeni poštovanju socijalnih standarda, jačanju ljudskih prava i sprečavanju kršenja ljudskih prava.

Već 125 godina, Miele je sinonim za visokokvalitetne kućne aparate i komercijalne mašine koji se ne mogu porediti ni sa jednim drugim proizvođačem i smatraju se vrhuncem pouzdanosti i dugotrajnosti. Nepokolebljive vrednosti naše kompanije uključuju poštovanje i odgovorno postupanje prema zaposlenima i dobavljačima. Razmatranje ljudskih prava je suštinski deo kulture kompanije Miele i ključni princip korporativne kulture.

Implementacija SA8000 i Kodeksa ponašanja tokom mnogih godina

Miele takođe zahteva da njegovi dobavljači poštuju socijalne kriterijume. Svi dobavljači Miele-a širom sveta moraju se obavezati na poštovanje gore navedenih kriterijuma unutar svojih organizacija u skladu sa međunarodno priznatim socijalnim standardom SA8000, i moraju takođe pratiti usaglašenost sa istim na strani svojih dobavljača. Osim toga, principi i zahtevi sadržani u Kodeksu ponašanja dobavljača su neodvojivi deo poslovnih odnosa između kompanije Miele i njegovih dobavljača. Dobavljači se slažu sa principima koji su detaljnije objašnjeni, obuhvatajući prava zaposlenih i zaštitu okoline, etičko poslovanje i korporativni integritet, odgovorne lance snabdevanja i minimalne standarde dužne pažnje. Takođe su pod obavezom da osiguraju da se ovi principi i zahtevi primenjuju i na višim nivoima struktura lanaca snabdevanja.

Analiza rizika

Kada je reč o dobavljačima, Miele nadgleda i redovno prilagođava svoj proces analize rizika koji je uspostavljen godinama. U tu svrhu, direktni dobavljači se procenjuju u skladu sa njihovim rizikom na osnovu eksternih indikacija rizika i daljih informacija dostupnih unutar kompanije (uključujući uvide i iskustva) i kategorizovani su prema rizicima. Ovaj prioritet služi kao osnova za usmereno i proaktivno upravljanje rizicima od strane Miele-a. U zavisnosti od klasifikacije rizika dobavljača, ovo rezultira u različitim akcijama - do godišnjih inspekcija na licu mesta kako bi se utvrdilo usaglašavanje sa potrebnim kriterijumima i minimalnim standardima.

U pogledu procesa, analiza rizika se redovno izvodi od strane Miele-a i dokumentuje u skladu sa tim - bar jednom godišnje. Pored toga, postoji ad hoc analiza rizika gde je potrebno Miele-ovo ocenjivanje rizika ili kada postoji neposredna zabrinutost zbog kršenja dužnosti, uključujući indirektne dobavljače. Ukoliko, uprkos dužnim oprezima, postoji osnov za sumnju da aktivnosti kompanije Miele mogu imati negativne posledice na ljudska prava ili okolinu, Miele može koristiti svoj uspostavljeni proces eskalacije kako bi analizirao, izmenio i/ili ispravio ponašanje koje može uključivati, kao krajnje sredstvo, prekid poslovnih veza.

Postupak za podnošenje žalbi

Miele podstiče svoje zaposlene da prijavljuju pretpostavljene prekršaje ovog političkog stava o ljudskim pravima putem postojećih kanala za žalbe ili procesa rešavanja sporova. To uključuje lokalni menadžment, relevantne HR odeljenja i liniju za usklađenost. Naši partneri i treće strane imaju razne kanale na www.miele.com kroz koje mogu prijaviti potencijalne prekršaje ovog stava o ljudskim pravima, uključujući i putem ombudsmana.

Oblasti odgovornosti

Ukupna odgovornost za sprovođenje ovog političkog stava leži na Miele Izvršnom odboru od šest članova. Odgovornost za ljudska prava direktno se odnosi na relevantno upravljanje različitim funkcijama i odelenjima unutar Miele Grupe u vezi sa pojedinačnim zadacima i odgovornostima. To osigurava da je svaki segment unutar kompanije jasno svestan svojih odgovornosti u vezi sa zaštitom ljudskih prava i svakodnevnim merama implementacije, kako unutar svojih poslovnih oblasti, tako i u lancu snabdevanja. Opšte koordiniranje i menadžment preuzima Centralni zadužbeni tim - na čelu sa Odeljenjem za održivost i regulatorna pitanja i Pravno i odeljenje za poštovanje propisa.

Izvršni odbor Miele