• Pređite na glavnu navigaciju (pritisnite Enter)
  • Pređite na glavni sadržaj (pritisnite Enter)
  • Pređite na podnožje (pritisnite Enter)
  • Početak
  • Novosti & Događaji
  • Miele à la carte
  • Miele à la carte
  • Miele moda
  • Promocije & Kampanje
  • Nagrade & pobednički test

Umetnost usavršavanja

Die Kunst der Perfektion

Umetnost usavršavanja

Bilo da je u pitanju suva toplota, vlažna para ili vreo vazduh, svaki način kuvanja ima svoje prednosti i veoma posebno dejstvo. Zato je kuvanje tako raznovrsno i uzbudljivo. Ovo je malo kulinarsko putovanje kroz istoriju kuvanja.

Bez obzira na to da li se radi o kuvanju, prženju, kuvanju na pari, roštiljanju, dinstanju ili blanširanju, svaka faza kuvanja započinje vrelinom. Kada su ljudi igrom slučaja prvi put pronašli vatru nakon udara groma, a zatim otkrili da se meso mnogo lakše vari nakon što se zagreje, načinjen je ogroman skok u istoriji evolucije.

Danas, milion i po godina kasnije, vatra i vrelo ugljevlje su i dalje najrasprostranjeniji izvori energije korišćene za pripremanje hrane širom sveta. Naši preci su vremenom naučili ne samo da pale vatru, već i da je kontrolišu, a zatim i da koriste vrlo različita vremena kuvanja i temperature.

Međutim, tek je otkriće električne energije i njeno korišćenje za potrebe grejanja oslobodilo čoveka zavisnosti od vatre i vrelog ugljevlja u mnogim delovima sveta. Električni štednjak je prvi put proizveden sredinom 19. veka u SAD.

Usavršavanje umetnosti kuvanja dostiglo je potpuno novu dimenziju nakon pronalaska indukcione ploče za kuvanje i njenih raznovrsnih zona za kuvanje. Još jedan važan korak u istoriji bio je otkrivanje pećnice – zemljane komore za pečenje – pre oko 4000 godina, uz pomoć koje su naši preci mogli da pripremaju potpuno nova jela.

Pećnica je vremenom postala nezavisna od vatre i uglja, baš kao i štednjak. Danas ona može da se koristi kao moderan ugradni uređaj svuda gde ima električne struje – čak i sa funkcijama roštilja i cirkulacije vazduha.

Lagano kuvanje na pari bilo je poznato već i u antičkoj Kini. Hrana se naparavala vodenom parom dobijenom iz tečnosti koja se nalazila u posudama sa dvostrukim dnom.

Moderne kombinovane parne rerne za lagano kuvanje na pari koriste kombinaciju vlažnog vazduha i suve toplote.

Istorija kuhinjskih uređaja je istorija smanjivanja – vremena, energije, materijala, pa čak i opasnosti. To je istovremeno i pravi primer umetnosti usavršavanja.

U našoj velikoj bazi recepata možete naći brojne recepte za različite načine pripremanja hrane.

Slični članci Vinjo verde – lako portugalsko vinoWagyu govedinaKafići osvajaju svetRealistični idealistaKaripska bašta začinaKuvanje za ljubav„Oishii”Kuvanje uz dodavanje kafeU zemlji izobiljaU raju ispunjenom jabukama – NormandijaMalta i Gozo – mali, ali zadivljujućiMale ruke, puno zabave!Predivno staromodnoMultikulti SidnejU slanoj ljusci
 
  • Na vrh strane
  •  
  •  
  • Odjavljivanje
  • Profesionalna oprema
  • Početak
  • Aparati za domaćinstvo
  • Prodavnica
  • Novosti & Događaji
  • Usluge za korisnike
  • Prodavnica
  • Miele@home
  • Kontakt
  • O nama
  • Dobri razlozi da izaberete Miele
  • Distributeri
  • Arhitekte & Građevinari
  • Dobavljači
  • Karijera
  • Mediji
  • Miele Corporate
  • Zaštita podataka
  • Uslovi korišćenja
  • Pravna napomena
  • 125
  • Pronađite distributera
  • Mapa sajta