U zemlji izobilja
U zemlji izobilja
Singapur se nalazi u središtu različitih kultura, što se može videti po njegovim zgradama i stilu življenja, a najviše po kuhinji. Raznovrsnost restorana i njihovog kvaliteta je jedinstvena.
Deni Li nosi gumene čizme i izbledelu crvenu kecelju. Izgleda kao baštovan, ali utisak vara. Deni Li je jedan od elitnih kuvara u Singapuru; svaki taksista zna za njegov otvoreni restoran u malezijskoj gradskoj četvrti Gejlang koja obiluje niskim zgradama i otvorenim restoranima sa neonskim svetlima. Njegov restoran sadrži tuce jednostavnih stolova sa plastičnim stolicama; po svom izgledu, „Sin Huat Eating House” nalikuje svim ostalim restoranima u kraju.
Međutim, njegova riblja kuhinja je za klasu iznad svih. Ucelo pečen crveni zubatac predivno miriše na beli luk, male školjke-kapice raštrkane su između fermentisanog crnog pasulja, a škampi dinstani u voku poslužuju se sa puno crnog bibera. Najprodavanije jelo je „Crab Bee Hoon”, tj. velika kraba sa puno mesa, koja leži na postelji od pirinčanih špageta sa mladim lukom, đumbirom i čilijem. Sa njim se stvarno treba izboriti.
Ko preživi, odlazi srećan što je pobedio i za sobom ostavlja sto koji podseća na bojno polje. Jelo od krabe za dve osobe košta između 30 i 50 evra, što je stvarno puno novca za jedan obrok u uličnom restoranu. Međutim, Denijeva kraba je najbolja u ovom gradu u kome inače vlada pomama za krabama, a ljubitelji stoje u redu ispred njegovog restorana.
Singapur se smatra „zemljom izobilja” bez obzira na to da li jedete u nekom uličnom restoranu ili ste rezervisali sto u restoranu visoke klase. Broj ovih drugih je znatno porastao.
Samo u dva nova hotelska kompleksa „Marina Bay Sands” i „Resort World Sentosa” otvoreno je skoro 90 restorana, uključujući i mnoge u kojima rade međunarodno priznati kuvari kao što su Žoel Robišon, Gi Savoj, Santi Santamaria, Volfgang Puk i Džastin Kvek.
Teorijski, mogli biste da provedete nekoliko dana u jednom od spektakularnih hotela sa pet zvezdica, isprobate različite kulinarske specijalitete i u međuvremenu odigrate koju partiju bakare. To bi ipak bila velika šteta zato što ovaj grad nudi jedinstven izbor egzotičnih iskustava.
Svako ko ode na pijacu Tekka Market u Maloj Indiji doživeće kompletan kulinarski opus tog potkontinenta. Tu će naći sveže mangoe, indijske začine i krabe sa Šri Lanke, kao i tezge na kojima se začinjeni kariji sa sveže ispečenim roti lepinjama poslužuju na listu banane.
Zgrada pijace je pre nekoliko godina renovirana i sada je klimatizovana. Nivo higijene je i ranije bio vrhunski, kao bilo gde u Singapuru. U obližnje prodavnice možete da odete čak i u dva sata ujutro. Višespratni tržni centar Mustafa Centre je otvoren non-stop, a pored velikog izbora azijskih namirnica prodaje između ostalog i kamere, šerpe i kofere.
U Singapuru žive Kinezi, Indijci i Malezijci koji su sa sobom doneli svoje specijalitete, a ambiciozni mladi kuvari kombinuju tradicionalna jela sa modernim tehnikama i načinima pripreme. Bendžamin Sek je jedna od zvezda nove generacije. On kuva u prodavnici sa prelepim istorijskim ambijentom i doteruje fino začinjene Peranakan recepte svoje majke i bake.
Peranakani su singapurska zajednica najbogatije tradicije. Došli su pre skoro 200 godina iz Malezije čije se žensko stanovništvo još u 15. veku pomešalo sa radnicima doseljenim iz Kine. U restoranu „True Blue” se poslužuju trake patlidžana pržene u dubokom ulju sa svežim ajvarom od čilija i slatkim umakom od soje, kao i klasično jelo Ayam Buah Keluak – komadi pržene piletine sa citronelom, sijamskim đumbirom i kurkumom u kremastom umaku od crnih oraha.
Vilin Lou takođe potvrđuje da njegova jela vuku korene iz Hokin kuhinje njegovih predaka. Na jelovniku njegovog restorana „Wild Rocket” nalaze se, između ostalog, lingvine (vrsta špageta) sa laksa pestom i kraljevskim kozicama. Jelo deluje kao italijanska „pesto pasta”, ali je ukus potpuno drugačiji. Zasniva se na začinskoj biljci laksa (vijetnamska nana), koja podseća na arome nane, bibera i korijandera i koristi se u originalnoj laksa supi. Hrskave, pržene kocke tofua takođe su delikates koji sedi na kremastom tronu načinjenom od žumanaca tzv. „stogodišnjeg patkinog jajeta”, a vrlo je ukusna i teleća kolenica koja se priprema kao indonežanski rendang.
Odmah pored se pred spavanje može popiti i neko piće po toplom večernjem vazduhu. Udoban bar „Wild Oats” pripada ovom restoranu. Stolovi i stolice su postavljeni između biljaka i umetničkih dela u bašti predivne vile u kolonijalnom stilu. Njihov koktel „Singapore Sling” smatra se jednim od najboljih u gradu.
Tekst: Patricija Engelhorn
Adrese
Hoteli
FullertonElegantan luksuzni hotel u zgradi nekadašnje pošte, sa bazenom i pogledom na reku Singapur, 1 Fullerton Square, Tel. +65-67 33 83 88, www.fullerton.com
The Club HotelŠik butik hotel u predivnoj zgradi kolonijalnog stila u središtu Kineske četvrti, 28 Ann Siang Road, Tel. +65-68 08 21 88, www.theclub.com.sg/
WanderlustPrijatan dizajn, zabavne sobe, odlična lokacija u Maloj Indiji, 2 Dickson Road, Singapur 209494, Tel. +65-63 96 33 22, www.wanderlusthotel.com
Restorani
Sin Huat Eating House, 659/661 Geylang Rd., Lorong 35, Tel. +65-67 44 97 55
True Blue, 47/49 Armenian Street, Tel. +65-64 40 04 49, www.truebluecuisine.com/
Wild Rocket, 10 A Upper Wilkie Road, Tel. +65-63 39 94 48, www.wildrocket.com.sg/
Bar
Wild Oats, 11 Upper Wilkie Road, Tel. +65-63 36 54 13
Pijace
Tekka Market, Serangoon Road/Bukit Timah Road
Mustafa Centre, 145 Syed Alwi Road, Tel. +65-62 95 58 55, www.mustafa.com.sg/