Multikulti Sidnej
Multikulti Sidnej
Sidnej je ogroman grad sa velikim brojem plaža. Kada je reč o kulinarskim užicima, njegovi stanovnici i posetioci su još više razmaženi izborom nego u većini drugih mesta na svetu.
Većina turista se odmah uputi ka Sidnejskoj operi i Lučkom mostu. A tu je i more koje okružuje Sidnej, ponekad zapljuskujući burnim, a ponekad nežnim talasima. Gradske plaže su veličanstvene. Najimpresivnija je plaža Bondi, na kojoj je pre tačno 100 godina osnovan prvi spasilački klub. Trenutno postoji više od 70 ovakvih klubova u Sidneju. Ovaj grad na suprotnoj strani sveta doslovno ima ponešto da ponudi svim slojevima društva i svakom ukusu, jer su kuhinje jednako multikulturalne kao i stanovništvo. Među mnogobrojnim neboderima u poslovnom centru grada, mladi stručnjaci se okupljaju u otmenim restoranima. U Padingtonu, sa izvanrednom viktorijanskom arhitekturom, smeštena je boho i gej scena. Čipendejl, ili skraćeno – Čipo, najmoderniji je deo grada gde su u tržnom centru „Centralni park” ovekovečeni arhitekta Žan Nuvel i Patrik Blank, stručnjak za vertikalne bašte.
Klejton Vels je iz Čipendejla. Otvaranje hotela „Old Clare” u nekadašnjoj pivari poklopilo se sa njegovim planom da otvori restoran. Rezultat je „Automata”, restoran koji se nalazi u istorijskoj zgradi i o kome svi u Sidneju pričaju. U Klejtonovoj kuhinji koriste se najbolji australijski proizvodi, a njegova prefinjena jela na jelovniku sa obaveznih pet jela predstavljaju mešavinu kulinarskih tradicija mnogih zemalja. Na primer, Klejton kombinuje repove zalivskog jastoga i plavi patlidžan na pari sa sosom XO i sosom od vinskog sirćeta, a sve to se pospe avruga kavijarom. Njegov sused je britanski kuvar nagrađen Mišelin zvezdama Džejson Aterton (restorani „Pollen Street Social” i „City Social” u Londonu) u restoranu „Kensington Street Social”. Ova zgrada, uvrštena na spisak industrijskog nasleđa, ima plafon visok deset metara, a gosti mogu da posmatraju kuvare u otvorenoj kuhinji. Oni pripremaju delikatese kao što je kvinslendska kraba ranina sa gaspačom od zamrznutih krastavaca i rabarbarom ili pečene berkširske krmenadle sa slatkim kupusom i repom.
Atmosfera u restoranu „Esterˆ” podseća na mešavinu vinskog podruma i studentskog bara. Restoran je opušten, ali je usluga brza. Veoma je popularan, i to ne samo među stanovnicima Čipendejla, pa ćete možda morati da čekate čak iako ste rezervisali sto. Kao i u restoranu „Automata”, jelovnik jednostavno navodi nekoliko sastojaka, na primer, „hobotnica/krompir/nduja” (poslednji sastojak je pikantna kobasica). Još jedno jelo na meniju pravi se od karfiola, badema i nane. Kada se sastojci pomešaju u ustima, ukus je izvrstan. Samo predjelo je toliko dobro da nećete moći da prestanete da ga jedete: krvavica sanga, mini sendvič od slatkog belog hleba sa crvenom krvavicom pečen u peći na drva.
„Bennelong” je jedan od najspektakularnijih restorana kada je reč o pogledu na luku. Naravno, nećete videti Sidnejsku operu, jer se restoran kuvara Pitera Gilmora nalazi baš tamo. Njegova inovativna kuhinja je kao putovanje kroz Australiju. Sastojci visokog kvaliteta se prikupljaju od posebno izabranih poljoprivrednika, ribara i proizvođača, a zatim se pažljivo pripremaju.
Restoran „Mr. Wong” je upadljivo drugačiji. Nalazi se u zadnjem delu dvorišta, a ispred vrata čeka red ljudi. Opremljen je u stilu radionice, pa ostavlja utisak rustičnosti. Služi se kantonska hrana sa dodirom savremenog. Dim sum je odličan za ručak. Bilo da su knedle od pirinčanog testa punjene mesom od vagjua i tartufima ili se prave u obliku tradicionalnih xiaolongbao knedlica (punjenih mlevenom svinjetinom u sopstvenom bujonu), ljubiteljima dim suma ih nikada nije dosta.
Pre nego što su se kuvar godine 2015. Brent Sevidž i somelijer Nik Hildebrant uselili, u njihovoj žutoj zgradi je bilo smešteno umetničko udruženje koje je izazivalo burne reakcije. Sada je restoran „Yellow” najbolji vegetarijanski restoran u gradu. Delikatne kreacije na tanjirima gozba su za oči, kao i za nepce. Na primer, keleraba, enoki pečurke i umak od povrća ili cvetovi brokolija, amarant i grašak.
Restoran „The Paddington” ima najoriginalniji gastronomski koncept. Sa jedne strane se nalazi bar, a sa druge kuhinja iznad koje su postavljena tri ražnja široka po jedan metar. Ovde se sve peče na roštilju, uključujući svežu ribu, najfinije meso i povrće. Ako tome dodate neko zanatsko pivo i priliku za ćaskanje sa ljudima za stolom, dobićete tipičan primer sidnejskog života.
Tekst: Kiki Baron
Hoteli
Park Hyatt
7 Hickson Road
The Rocks
Sydney
Tel. +61/2 92 56 12 34
www.sydney.park.hyatt.com
Old Clare Hotel
1 Kensington Street
Sydney
Tel. +61/2 82 77 82 77
www.theoldclarehotel.com.au
Restorani
Automata
5 Kensington Street
Sydney
Tel. +61/2 82 77 85 55
www.automata.com.au
Ester
46–52 Meagher Street
Sydney
Tel. +61/2 80 68 82 79
www.ester-restaurant.com.au
Kensington Street Social
3 Kensington Street
Sydney
Tel. +61/2 82 77 85 33
www.kensingtonstreetsocial.com
Bennelong
Sydney Opera House
Sydney
Tel. +61/2 92 40 80 00
www.bennelong.com.au
Mr. Wong
3 Bridge Lane
Sydney
Tel. +61/2 92 40 30 00
www.merivale.com.au/mrwong
The Paddington
384 Oxford Street
Sydney
Tel. +61/2 92 40 30 00
www.merivale.com.au/thepaddington