Porodica Mastroberardino preko 130 godina proizvodi vina izuzetnog kvaliteta u regionu Kampanja na jugu Italije.
Specijalne karakteristike vina porodice Mastroberardino su njihova vinova loza i zemljište na kome ona raste. Sorte grožđa su autohtone, što znači da rastu samo u Kampanji, na jugu Italije: to su „Falanghina”, „Greco di Tufo”, „Fiano di Avellino” i „Coda di Volpe” (bele), kao i „Aglianico” i „Piedirosso” (crvene).
Istoričari pretpostavljaju da je sorta „Falanghina” možda ta zbog koje je vino „Falernian” bilo jedno od najcenjenijih u antičko doba. Ona danas ima svež voćni ukus sa bukeom agruma, ananasa i belih cvetova.
Sortu „Greco di Tufo” kultivisali su Grci u južnoj Italiji pre čak 2500 godina. U bocama porodice Mastroberardino se oštra svežina kombinuje sa bukeima koji podsećaju na svetlozelene i bele breskve.
Vina „Fiano” veoma su bogata cvetnim, začinskim tonovima.
Pojam „Coda di Volpe” (ital. lisičji rep) upotrebio je Plinije Stariji (23–79 god. n.e.) kada je uporedio sortu grožđa „Alopecis” sa oblikom lisičjeg repa.
Feničani su doneli crvenu sortu grožđa „Aglianico” (iskvareno od „ellenico”, italijanske reči za „grčki”) iz Grčke u oblast oko Napulja. Vina dobijena od nje imaju blag dimni bobičasti buke i iznenađujuće veliku kiselost.
Grožđe sorte „Piedirosso” se spominje i pre vremena u kojem je živeo Plinije Stariji. Njegov naziv znači „crveno stopalo” i odnosi se na crveno stablo vinove loze.
Ove istorijske sorte grožđa sađene su na veoma plodnom zemljištu vulkanskog regiona Kampanja. Vezuv i danas dominira tim krajolikom, a tri zaštićena vinogorja sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom (DOCC) Kampanje nalaze se na njegovim padinama na visini od 300 do 800 metara: „Fiano di Avellino”, „Greco di Tufo” i „Taurasi”, gde se vinograd porodice Mastroberardino prostire na oko 300 hektara.
Pepeljasto zemljište bogato je mineralima i na pojedinim mestima je peskovito-glinovito. Daje složena, višeslojna vina intenzivnih bukea.
Počev od 1986. godine, vino „Radici Taurasi” DOCG je izvanredan primer vinske kolekcije porodice Mastroberardino. Ovo vino je napravljeno isključivo od sorte „Aglianico” i dostiže punu zrelost 10 godina nakon berbe, ali je i pre toga podjednako pitko. Njegov intenzivni buke podseća na šljive, višnje i crni biber i odličan je kako uz hranu, tako i kada se pije samostalno.
Dodatne informacije o ovoj vinariji možete naći na adresi www.mastroberardino.com/ (na engleskom jeziku).