Ova japanska rasa goveda je najskuplja na svetu. Ovo meso sa niskim sadržajem masti kojim je fino prošarano predstavlja delikates koji je vrlo tražen.
Ako ste ikada probali neverovatno meko i veoma aromatično meso, neizbežno ćete se oduševiti time kako se topi u ustima i ostavlja fini začinjeni ukus kao nijedno drugo meso. Zašto japanska govedina (bukvalni prevod reči „Wagyu”) ima tako drugačiji ukus? U poređenju sa drugim vrstama goveda, kao što je Angus, ima naročito velik i snažan rast. Meso sadrži malo holesterola i vrlo je hranljivo. Životinje se ne hrane veštačkim hormonima rasta ili profilaktičkim antibioticima. Tokom svoje istorije, retko su se ukrštala sa drugim rasama jer tokom vekova ova goveda su se prvenstveno uzgajala kao životinje za vuču. Konzumacija mesa je u Japanu zabranjena prema pravilima budizma. Tek nakon što su neka pravila u Japanu ukinuta 1868. godine, potražnja za govedinom sa većom mišićnom masom je znatno porasla: japanska crna (Kuroge Wagyu), japanska sa kratkim rogovima (Tankaku Wagyu) i japanska smeđa (Akage Wagyu). Japanska crna je najrasprostranjenija.
Wagyu se može naznačiti kao Kobe govedina samo ako je rođena, uzgojena, tovljena i zaklana u japanskom regionu Kobe. Manje od 0,5 procenta Wagyu govedine proizvedene u Japanu je Kobe govedina. Od sredine devedesetih godina Wagyu goveda se izvoze u SAD u naučne svrhe i sada u SAD i Kanadi postoje velika Wagyu krda. Izvoz Wagyu govedine, živih goveda, embriona i semenog materijala u Evropu prvi put je dozvoljen 2014. godine. Zbog toga postoji poprilično mali broj farmi Wagyu goveda u Evropi, ali će se to u budućnosti sigurno promeniti. 2017. godine u Nemačkoj oko 140 uzgajivača i farmera se okupilo da bi stvorili Udruženje Wagyu.