U raju ispunjenom jabukama – Normandija
U raju ispunjenom jabukama – Normandija
Na predivnom severozapadu Francuske, nedaleko od prestonice, Normandija pravi kulinarske specijalitete sve jedan za drugim. Njihova zajednička odlika: jabuke.
„Dobro vreme imamo nekoliko puta dnevno”, šale se lokalni stanovnici i izvrću ruglu činjenicu da je njihova severna provincija, koja počinje 100 kilometara zapadno od Pariza i završava se na obalama kanala Lamanš, blagoslovena vrlo nestabilnim vremenskim prilikama.
Tačnije, može se desiti da čašu jabukovače podignete ka ustima po jakom suncu, a spustite je po jakom pljusku.
Ipak, to nije razlog zbog kojeg posetu Normandiji započinjemo u vinskom podrumu. Ovde deluje kao da srca Normana tuku pod zemljom. To je bar ono što biste mogli da pomislite nakon što vas u podrumske prostorije namami prijateljski nastrojen predstavnik tradicionalne vinarije „Pjer Ie” (Pierre Huet) u mestu Kambreme.
Ovde je u burad smešteno čak do 40 različitih sorti jabuka različitog slatkog, kiselog, gorkog i gorkoslatkog ukusa koje su već pretrpele brojne promene. Bile su gnječene, fermentirane u jabukovaču, dvaput destilovane i ostavljene da stoje u drvenim buradima do osam godina. Tek tada se obavlja punjenje boca koje ponosno nose oznaku kontrolisanog geografskog porekla za piće kalvados iz regiona Pei d’Ož.
Probajte ovo fino normandijsko klasično vino u kome se prepliću bukei voća i drveta, degustirajući ga u sopstvenoj prodavnici vinarije.
Uzgred da pomenemo – kada je reč o klasicima, postoji specijalitet kuće Ie koji ne uspevamo dovoljno da nahvalimo: u tu svrhu se šira dobijena iz četiri odabrane sorte jabuke meša sa jednom trećinom kalvadosa i pusti da stoji tri godine u buradima od hrastovine.
Dobijeni rezultat se naziva „pommeau” i predstavlja ćilibarski delikates, a svaki gutljaj čini da se fine arome jabuka, šljiva, oraha i trešanja tako jasno istaknu uz prirodnu svežinu da je teško poverovati da je u pitanju piće koje sadrži samo 17% alkohola.
Oprez! Onaj ko ne ume da se kontroliše upoznaće jedan potpuno zamaman aperitiv, u svakom smislu te reči.
Da li Normandijci povremeno i jedu? Ne brinite, oni to rade svuda, a jedan naročito ubedljiv i uverljiv primer toga možete naći ako posetite „Pavé d’Auge”, malu kuću napola izgrađenu od drveta koja se nalazi nasred glavnog trga u mestu Bevron an Ož gde je Žerom Bansar branio svoju Mišlenovu zvezdu.
To deluje potpuno nenaporno zato što marinirana i pržena zelena špargla sa poširanim jajetom i polusuvom jabukovačom ima tako svež ukus da vam arome golicaju receptore čula ukusa. Pomislili biste da je upravo ubrana.
Bilo bi čisto traćenje vremena pokušavati da se jagnjeća plećka, dinstana u limunovom soku i do poslednjeg zalogaja meka kao duša, opiše na pogodniji način nego što je to učinila dama koja je nakon prvog zalogaja samo spustila viljušku i tiho prozborila: „Ovo je remek-delo!”
Uz jagnjetinu su posluženi suva jabukovača i uobičajen izbor regionalnih i nacionalnih vrsta sireva, a razoružana, ali srećna ekipa za stolom bila je osuđena na još jednu turu jabukovog vina „pommeau” zajedno sa vrućom pitom od jabuka i – takvu kaznu je prihvatila sa zahvalnošću.
Tekst: Hans Kanterajt
Adrese
Destilerija
Calvados Pierre Huet, Avenue des Tilleuls, F-14340 Cambremer, Tel. 0033/231/63 01 09, www.calvados-huet.com
Hoteli
Le Pavé d’Hôtes, 14430 Beuvron-en-Auge, Tel. 0033/231/39 39 10 www.pavedauge.com
La Renaissance, 20, Avenue de la 2ème D. B., 61200 Argentan, Tel. 0033/233/36 14 20, www.hotel-larenaissance.com
Restorani
Hostellerie de la Renaissance, za adresu pogledajte hotel „La Renaissance”
Le Pavé d’Auge, Le Bourg, 14430 Beuvron-en-Auge, Tel. 0033/231/79 26 71, www.pavedauge.com