Karipska bašta začina
Karipska bašta začina
Krajnji jug Ostrva privetrine i dalje ostaje izvan domašaja masovnog turizma. Pored plaža iz slikovnica, Grenada takođe oduševljava posetioce kišnim šumama i plantažama začina.
Keli Ridžent sedi na plaži, u hladu koji pravi lišće čvornovatog drveta. Duboko je obuzet čitanjem. Dok prolazim pored, on je nakratko pogledao nagore i pitao me odakle sam. „O, iz Nemačke? Ne znam mnogo o vašoj državi,“ rekao je zamišljeno tridesetšestogodišnjak. On zatim počinje da hvali svoju domovinu. „Da li verujete u Boga?“, pitao je on. Nakon što sam odgovorio odrečno, razočarano je odmahnuo glavom. „Ko bi drugi stvorio Grenadu i svu njenu lepotu i savršenost?“
To je tačno, malo ostrvo zgleda kao pravi raj na zemlji, sa 344 kvadratnih kilometara i palmama, biljkama koje cvetaju cele godine, plažama sa sitnim peskom i tirkiznim morem. Ali, Grenada ima još toga da ponudi – kišne šume, vodopade, planinarske staze, istorijske spomenike, mnogo začina i izvrsnu hranu. Turisti obavezno moraju da posete glavni grad Sent Džordžiz i pijacu na kojoj se prodaje velika količina egzotičnog voća i povrća, kao i sveže ulovljena riba. Druge oblasti su prekrivene mirisom vanile, karanfilića, cimeta i kakaoa. Grenada je ponosna na svoju reputaciju karipskog „Ostrva začina“. Oraščić se najviše izvozi. U gradu Gujave možemo da gledamo žene kako razdvajaju dobar i loš, veliki i mali plod oraščića na velikim drvenim pločama. Samo plodovi najboljeg kvaliteta su namenjeni za izvoz. „Ovi džakovi ovde idu u Nemačku“, jedna od radnica objašnjava dok označava prepune pletene džakove.
Sledeće jutro putujemo dalje prema kopnu. Dok se vozimo, divimo se drveću na kome rastu banana, mango i papaja, ali i ananas. U gradu Belmont Estejt, mladi poljoprivredni inženjer po imenu Mešah pokazuje nam začinsko bilje, poput cimeta, korijandera, đumbira, bibera i šafrana. Ubira zrelu mahunu kakaoa sa drveta i otvara je: „Evo, probajte belu lepljivu pulpu oko zrna kakaoa“. Svi smo napravili izraz lica – niko nije otkrio ukus koji bi nas podsetio na kakao, da ne spominjemo čokoladu. „Obrada zrna zahteva intenzivan napor. Prvo se fermentišu u velikim bačvama, zatim se suše na suncu, čiste, peku i melju u prah“, objašnjava Mešah.
Još jedna interesantna lokacija je destilerija ruma River Antoine koja se nalazi severostočno na ostrvu. Staromodnu presu pogoni vodenica dok ljudi ubacuju šećernu trsku u presu. Sok kaplje u kazane koji se zagrevaju pomoću tinjajuće vatre založene drvima ispod. Vazduh je težak sa mirisom fermentišućeg soka. U čistom, nerazblaženom obliku, rum – na čijoj etiketi piše 69 procenata alkohola – pakleno peče. Ali, kada se pomeša sa egzotičnim voćem, dobijaju se odlični kokteli. Stanovnici Grenade ispoljavaju bezgraničnu kreativnost kada je reč o ovim koktelima. To je ono što pokreće karipski način života. Jer šta je bolje od toga da sebi sipate prijatno ohlađen punč od ruma sa prstohvatom oraščića dok se odmarate i uživate u zalasku sunca na plaži?
Tekst: Detlef Berg
Informacije
Hoteli + Restorani
Sandals La Source
Luksuzno odmaralište samo za parove sa 12 izvanrednih restorana.
Pink Gin Beach
St. George’s
www.sandals.com
Le Phare Bleu Marina & Boutique Hotel
Pod švajcarskim upravljanjem, dobra hrana, muzika uživo.
Calivigy Bay
St. George’s
www.lepharebleu.com
La Luna
Dizajn hotel sa italijanskom i karipskom kuhinjom.
Portici Beach
St. George’s
www.laluna.com
La Sagesse Hotel
Restoran i bar na plaži, sveže ulovljena riba i jastog.
Saint David Parish
Beach Street
www.lasagesse.com
Calabash Luxury Boutique Hotel & Spa
Elegantni „Restaurant Rhodes“ i neformalni „The Beach Club“.
Beach Lane
St. George’s
www.calabashhotel.com
Restorani
The Aquarium Restaurant
Nalazi se na plaži sa sitnim peskom.
Point Salines
www.aquarium-grenada.com
The Beach House Restaurant
Portici Bay
Grand Anse
www.beachhousegrenada.com
Sightseeing
River Antoine destilerija ruma
River Antoine Estate
St. Patrick’s
Belmont Estate
Obilazak plantaže kakaoa, restoran na lokaciji sa karipskom hranom.
Belmond
St. Patrick’s
www.belmontestate.net