Kopenhagen
Kopenhagen
Nemci stalno govore da „u Francuskoj žive kao bogovi“, ali bi se definitivno osećali kao kod kuće i u danskoj prestonici. Misli se na raznolika kulinarska dostignuća koja se tamo mogu naći, a naročito na životni standard.
Danci su, kako kaže „Izveštaj o sreći u svetu“, najsrećniji ljudi na svetu. Ovo je možda najprimetnije u blaženom spokoju s kojim se stanovnici Kopenhagena kreću kroz svoj grad. Uglavnom biciklama – naposletku, manje je stresno, a i zdravije je. I ne zaboravimo da grad poseduje mrežu staza dugu 400 km. Bilo da su plemići, žene na visokim potpeticama ili gradski službenici, svaka druga osoba jaše svog metalnog „konja“. Mada do nezvanične kantine parlamenta „Slotskælderen hos Gitte Kik“ uobičajeno putuju pešaka. Ovaj tradicionalni bar pruža dobrodošlicu i mami goste bogatim izborom klasičnih Smørrebrøds-a [danski otvoreni sendviči]. Punjeni mariniranom haringom, jajima, krabom ili jezikom bika, imaju svež ukus i slatko ih je jesti. Kristijanborg palata, sedište vlade Danske, nedavno je bila svedok otvaranja „Tårnet“ [Tornja] sa panoramskim pogledima na plemićke staze za jahanje i stari grad. Osnivač i glavni kuvar, Rasmus Bo Bojesen, poznat je po prefinjenim jelima u kojima se koriste lokalni proizvodi vrhunskog kvaliteta. Najbolji primer je kultni sendvič „Zvezda padalica“: dva fileta ribe list – jedan pržen, jedan poširan – na raženom hlebu sa semenkama sa turovetom i ikrom belice. Ovaj otvoreni sendvič nas podseća na to da su danski ribari i farmeri prvi osmislili Smørrebrød od ostataka hrane. Hotel „D’Angleterre“ na trgu Kongens Nytorv je sada tako blistav zbog svoje zadivljujuće bele boje, nakon dugog renoviranja. Restoran „Marchal“ je mesto iz koga potiču delikatesne kreacije kao što je riba grdobina pržena na kosti i servirana sa lardom i rehidriranim krompirima.
Ko bi mogao pomisliti da se najuzbudljiviji riblji restoran u Kopenhagenu može naći u nekadašnjem kompleksu za pakovanje mesa, sa baštenskim stolicama ispred vrata i mesarskom radnom površinom umesto prijemnog pulta? Međutim, akvarijum od 1 000 litara u „Kødbyens Fiskebar“ privremeni je dom sočnim morskim zalogajima koji će uskoro završiti na tanjiru. Zavisno od godišnjeg doba, tamo se mogu naći ostrige ili krabe, oslić ili iverak, i sve se priprema na licu mesta i poslužuje na atraktivan način uz dosta biljaka i povrća. „Dobro poznajemo svoju ribu“, kaže menadžer Anders Selmer, „ili je odgajamo sami ili je kupujemo od pažljivo odabranih proizvođača“. Isti ovaj entuzijazam za kvalitetne danske proizvode ima i Rene Redzepi, u čijem je svetski poznatom restoranu „Noma“ on prethodno radio. Bez obzira na sve, Mišelin vodič ocenjuje „Geranium“ kao trenutno istaknuto mesto nordijske kuhinje. Pod rukovodstvom Rasmusa Kofoeda i Sorena Ledeta, on svakoga dana služi samo meni iznenađenja. Sastojci su organski i garantuju vrhunsku gozbu od tri zvezdice kako za oči, tako i za nepca. Kuhinja Nikolaja Noregarda u „Kadeau“ predstavlja još tradicionalniju nordijsku sliku uz meni koji je zasnovan na lokalnim proizvodima Bornholma, kako divljim tako i kultivisanim. Povrće, biljke i bobice se beru kada su maksimalno zrele i čuvaju koristeći metode visoke tehnologije tako da se ostrvo može predstaviti tokom cele godine na umetnički ukrašenim tanjirima menija „Bornholmerbank“ od 20 jela.
Organski sastojci i održiva proizvodnja već neko vreme zauzimaju važno mesto u kuhinjama Kopenhagena. U isto vreme, pojavile su se i pijace koje prodaju samo najkvalitetnije proizvode. Jedan od pionira bila je pijaca „Torvehallerne“ sa više od 60 tezgi. Skoro ceo svet je prisutan na pijaci ulične hrane „Papirøen“. Raznobojni štandovi sa grickalicama prodaju autentične delikatese iz zemalja kao što su Meksiko, Koreja ili Italija. Većina njih pruža i uživo muziku i predivan pogled na luku. Ovde možete uz lagodnost naručiti piće i stopiti se sa srećnim Dancima.
Tekst: Kiki Baron
Adrese
Hotel
D’Angleterre & Restaurant Marchal
Kongens Nytorv 34
Tel. +45/33 12 00 95
www.lhw.com/dangleterre
Restorani
Slotskælderen hos Gitte Kik
Fortunstræde 4
Tel. +45/33 11 15 37
www.slotskaelderen.dk
Tårnet
Christiansborg Palata
Tel. +45/33 37 31 00
taarnet.dk
Kødbyens Fiskebar
Flæsketorvet 100
Tel. +45/32 15 56 56
fiskebaren.dk
Geranium
Per Henrik Lings Allé 4
Tel. +45/69 96 00 20
www.geranium.dk
Noma, Strandgade 93
Tel. +45/32 96 32 97, noma.dk
• Kadeau, Wildersgade 10b
Tel. +45/33 25 22 23
www.kadeau.dk
Torvehallerne
Frederiksborggade 21
torvehallernekbh.dk
Papirøen
Trangravsvej 14
copenhagenstreetfood.dk